Degustacija raznih medica na humskoj smotri domaćih rakija "Rakija je naša medežija", (fotografija vlasništvo Glasa Istre, snimila Gordana Čalić Šverko), 2019.

medica

Medȉca (medenica, medovača) je prirodni istarski tradicionalni alkoholni napitak, napravljen od meda i rakije.

Spravlja se od domaće rakije, najčešće komovice obogaćene medom.

Medica je poznata još u starorimsko doba. Dobiva se hladnom tehnologijom miješanja sastojaka rakije i meda pri čemu med zadržava svoja prirodna svojstva. Boja i okus medice variraju ovisno o vrsti meda - bagremovog, livadskog, kestenovog... te kvaliteti rakije. Sadržaj alkohola kreće se od 16-25%, ponekad i do 30%. Na litru rakije za dobivanje prave arome i boje treba između 1,5 i 2 kg 3-4 vrste meda. Tamnije vrste meda dat će u konačnici tamniju boju, dok svjetlije vrste poput bagrema daju svijetlu boju.

Medicu je najbolje konzumirati rashlađenu blizu točke ledišta ili je poslužiti u dobro rashlađenoj čaši. Podjednako je dobar digestiv ili aperitiv, a u Istri je domaćini često ponude gostima kao znak dobrodošlice. U turističkoj ponudi često se prodaje kao suvenir u raznoliko oblikovanim bocama.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply