medica
Medȉca (medenica, medovača) je prirodni istarski tradicionalni alkoholni napitak, napravljen od meda i rakije.
Spravlja se od domaće rakije, najčešće komovice obogaćene medom.
Medica je poznata još u starorimsko doba. Dobiva se hladnom tehnologijom miješanja sastojaka rakije i meda pri čemu med zadržava svoja prirodna svojstva. Boja i okus medice variraju ovisno o vrsti meda - bagremovog, livadskog, kestenovog... te kvaliteti rakije. Sadržaj alkohola kreće se od 16-25%, ponekad i do 30%. Na litru rakije za dobivanje prave arome i boje treba između 1,5 i 2 kg 3-4 vrste meda. Tamnije vrste meda dat će u konačnici tamniju boju, dok svjetlije vrste poput bagrema daju svijetlu boju.
Medicu je najbolje konzumirati rashlađenu blizu točke ledišta ili je poslužiti u dobro rashlađenoj čaši. Podjednako je dobar digestiv ili aperitiv, a u Istri je domaćini često ponude gostima kao znak dobrodošlice. U turističkoj ponudi često se prodaje kao suvenir u raznoliko oblikovanim bocama.
Komentari
Trenutno nema objavljenih komentara.
Ostavi komentar