- Denis Visintin, Istarska enciklopedija, 2005.
- Objavljeno: 7.2.2009. / Posljednja promjena: 22.2.2009.
- 4345
- 0
brenta
Brenta, mletačka kapacitetna i transportna mjera za tekućine (vino, ulje).
To je ujedno naziv posude kojom se u berbi grožđe prenosilo na leđima iz vinograda do bačve na zaprežnim kolima, a služila je i za rad u vinskome podrumu.
Brenta je u Istri imala različite vrijednosti. Vrijednost vinske brente bila je obično manja u unutrašnjosti, a veća na obalnome području, jer je zbog brežuljkastosti središnje Istre teret morao biti manji.
Vinska brenta vrijedila je najčešće 14 do 16 litara (l), a brenta za ulje u nekim je mjestima vrijedila i više od 40 l. U priobalnim mjestima brente za ulje i vino mogle su imati istu vrijednost. Tako je npr. bilo na umaškome području, gdje je njezina vrijednost u nekim mjestima dosezala 28 l. Ponegdje je bila i mjera za vapno (riječka brenta za vapno: 46,1235 l).
Komentari
Trenutno nema objavljenih komentara.
Ostavi komentar