- Đordano Peršurić, Sanja Radeka, Istarska enciklopedija, 2005.
- Objavljeno: 17.2.2009. / Posljednja promjena: 15.11.2013.
- 5654
- 0
teran
Terȁn, istarska autohtona crna sorta vinove loze.
Godine 1880. bila je najraširenija sorta u Istri, zasađena na 90% svih vinogradarskih površina. Pojavljuje se u nekoliko različitih varijeteta, od kojih su najpoznatiji teran sitnoga zrna i teran velikoga zrna te teran s crvenim i zelenim peteljčicama bobice.
Sorta se odlikuje velikim grozdom, teškim 150 do 300 grama. Tamnomodre bobice srednje su velike do velike, jajolika oblika i debele kožice, pod kojom je meso crvenkasto, sočno i praskavo, kiselkasta soka. Trodijelni, veliki list vrlo je dlakavoga naličja s izraženom crvenkastom nervaturom i sinusom u obliku slova V. Rozgva boje lješnjaka srednje je debljine i srednje dugih internodija. Vitica je vrlo razvijena, čvrsta, dužine više od 30 cm. Trs je snažan, bujne vegetacije, visoke ali neredovite rodnosti i sklon osipanju.
Kakvoća grožđa ovisi o vinogradarskom položaju i karakteristikama godine. Vrhunsku kvalitetu postiže u dobrim godinama na području središnje Istre, ali i na crvenim tlima sjeverozapadne Istre.
Faze razvoja (fenofaze) su sljedeće: vegetacija započinje početkom travnja, cvatnja u drugoj i trećoj dekadi lipnja, dozrijevanje bobica sredinom kolovoza, a punu zrelost grožđe postiže početkom listopada, pa se teran ubraja u skupinu kasnih sorata. Zbog ranoga početka vegetacije osjetljiv je na kasne proljetne mrazove. Također je osjetljiv na crnu pjegavost i trulež grožđa. Dobro uspijeva na dugom i kratkom rodnom drvu, srednje visokih do povišenih uzgojnih oblika. Na bogatim tlima i bujnoj podlozi najčešće se osipa, pa je potrebno birati manje bujne podloge.
Teran daje umjereno jako do jako vino (11 do 12,5 vol. % alkohola), s razmjerno visokim postotkom ukupnih kiselina i s određenom nijansom trpkosti uklopljenom u visoki ekstrakt, što mu okus čini karakterističnim, na granici skladnog i robusnog. Vrlo je intenzivne rubin crvene boje, koja može biti protkana ljubičastim tonovima. Aroma mu je blaga, nenametljiva, ali i prepoznatljiva te podsjeća na miris maraske i malina. Odležavanjem i starenjem u drvenim bačvama to vino jakoga »tijela« postiže mekoću, punoću i harmoničnost okusa; može biti prikladno i za proizvodnju barriquea. Nadalje, robusnost terana moguće je ublažiti sljubljivanjem s vinima drugih sorata, ponajprije hrvatice.
Teran je vrlo tražen za sadnju u mladim nasadima. Jedini ograničavajući čimbenik njegova razvoja nedostatak je kvalitetnog i selekcioniranoga sadnoga materijala. Danas je to najpoznatija crna sorta u Istri i nositelj crnog autohtonoga sortimenta.
Komentari
Trenutno nema objavljenih komentara.
Ostavi komentar