Hotel Riviera u Puli, razglednica, oko 1910.

Riviera, hotel u Puli

Riviera, hotel u Puli izgrađen 1908. na prostoru između brodskog gata, Arene, Trga na mostu i željezničkog kolodvora, uz tadašnji Gradski park (danas Park Franje Josipa I.)

Popularnost mu je rasla zbog atraktivne lokacije, izvrsne bečke kuhinje, koncertne dvorane, kavane, frizerskog salona, poštanskih usluga koje su pružane u njemu te drugih sadržaja i pogodnosti. Bio je povezan sa središtem grada tramvajem, a samu je zgradu u modernom stilu sa secesionističkim detaljima izgradilo austrijsko društva Riviera, na čijem je čelu bio građevinski poduzetnik Jakob Ludwig Münz.

Hotel je ugošćavao tadašnja svjetski poznata imena iz kulturnog i političkog života, a pulski dnevnik Polaer Tagblatt imao je posebnu rubriku u kojoj je izvještavao o uglednim gostima hotela.

Nakon Drugog svjetskog rata, od 1949. u Rivieri dvije godine djeluje noćni bar, a od 1953. postaje okupljalištem sudionika Festivala igranog filma. Razvitkom masovnog turizma 1970-ih i gradnjom drugih pansionskih objekata hotel postupno gubi na važnosti, a nestaje i s gradskih razglednica, na kojima je ranije bio česti motiv.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Silvano Jelenić, „'Riviera' u sjećanju“, Franina i Jurina, 2006., 112-114.