O Rovinju u Draguću

Pozivamo sve ljubitelje istarske baštine da nam se u petak, 30. lipnja 2017., u 11 sati pridruže u Kući fresaka u Draguću u drugom ciklusu programa pod nazivom NEPOZNATA BAŠTINA - IL PATRIMONIO SCONOSCIUTO. Tema priopćenja i prezentacije je baština Rovinja, a o malo poznatim ali vrijednim umjetninama iz bogatog Rovinja, kao i zanimljivoj rovinjskoj povijesti, govorit će poznate stručnjakinje u tom području - prof. dr. sc. Nina Kudiš s Filozofskog fakulteta u Rijeci, dr. sc. Vlasta Zajec iz Instituta za povijest umjetnosti u Zagrebu i Sandra Čelić Višnjić iz Konzervatorskog odjela u Puli.

Nina Kudiš govorit će o Francescu Bissolou, venecijanskom slikaru koji djeluje krajem 15. i u prvoj polovini 16. stoljeća, i njegovoj slici Sveta obitelj sa sv. Jeronimom koja se čuva u Zavičajnom muzeju u Rovinju. Slika manjeg formata, namijenjena privatnoj pobožnosti, zapravo potječe s otoka Sv. Andrije kod Rovinja (Crveni otok)  i nekada je bila vlasništvo obitelji Hütterott što je vrijedno zapisao Branko Fučić. S obzirom na njenu neobičnu povijest, bit će zanimljivo pratiti kako je slika prelazila iz ruke u ruku posljednjih 500 godina i tko je bio njen autor - Francesco Bissolo. Vlasta Zajec govorit će o rovinjskim oltarima 17. i 18. stoljeća, ali ne onim mramornim na koje smo navikli skrenuti pažnju, nego o drvenim oltarima i vještini starih drvorezbara koji su svoja remek-djela dodatno pozlaćivali i polikromirali. Fokus će biti na umjetninama koje se čuvaju u Zavičajnom muzeju u Rovinju, ali i na slabo istraživanom oltaru u Rovinjskom Selu. Saznat ćemo puno o tome gdje su sve sačuvani drveni oltari na Rovinjštini i koji je njihov značaj. Sandra Čelić Višnjić prenijet će nam saznanja o zavjetnoj crkvi rovinjskih pomoraca, Majci Božjoj od Milosti u Rovinju, ključnoj za istraživanja pomorstva u Rovinju. Preživjeli mornari Rovinja u nju su donosili svoje zavjetne darove te se pomoću tih darova mogu proučavati oblici povijesnih brodova i svi aspekti pomorstva na Rovinjštini.

Nakon prezentacija, koje će trajati do 13 sati, čeka nas mala zakuska i osvježenje u hladu na prekrasnom trgu u Draguću.

Predavanja su besplatna i otvorena za javnost. Svi su dobrodošli, poručuje Sunčica Mustač, voditeljica Kuće fresaka u Draguću - Casa degli affreschi a Draguccio, koja je s Povijesnim i pomorskim muzejom Istre u Puli - Museo storico e navale dell'Istria, organizator i provoditelj programa.