Muzej za svih

U četvrtak, 4. srpnja 2019. u 11 sati, u muzejsko-galerijskom proastoru Sv. Srca u Puli, De Villeov uspon 8, održat će se prezentacija rezultata, vizualnog identiuteta i budućnosti "Muzeja za svih", odsnosno CE projekta COME-IN!

Projekt će predstaviti Darko Komšo i Đeni Gobić-Bravar iz Arheološkog muzeja Istre, koji je nositelj projekta, o važnosti fizičke pristupačnosti govorit će  Marin Giljanović iz Društva osoba s tjelesnim invaliditetom, o važnosti muzejske pristupačnosti Zlatko Kuftić iz Udruge slijepih i slabovidnih osoba Istarske županije, o važnosti inkluzije Ozren Catela iz Centra za inkluziju i podršku zajednici, a dosadašnje rezultate i vizualnog identiteta COME-IN! predstavit će Đeni Gobić-Bravar.

 
Projekt COME-IN! 
Arheološki muzej Istre, Pula aktivan je partner u Europskom projektu financiranom sredstvima Europskog strukturnog i investicijskog fonda Interreg CENTRAL EUROPE naziva COME-IN!, Cooperating for Open access to Museums - towards a widEr INclusion.
Projekt je službeno započeo u srpnju 2016. godine i traje već gotovo 3 godine. Ukupna je vrijednost projekta malo više od 2.700.000,00 eura od čega Arheološki muzej Istre dobiva 166.800,00 eura uz sufinanciranje od 15%.
Svrha COME-IN! projekta jeste otvaranje muzejskih i galerijskih izložbi osobama s raznim vrstama invaliditeta. Mnogobrojne muzejske ustanove željele bi prikazati svoje zbirke svim uzrastima i svim zainteresiranim osobama. Međutim, kada je riječ o osobama s invaliditetom često nemaju niti dovoljan stupanj opremljenosti niti dovoljno predznanja da bi pružale potpuni doživljaj bogatstva predmeta koje čuvaju.
Arheološki muzej Istre Projektom COME-IN! dobio je mogućnost da sredstvima projekta financira dio infrastrukture potrebne da bi prostori poput Amfiteatra i galerije C8 postanu pristupačni osobama sa smanjenom mobilnošću; omogućena je nabava tehnologije koja može olakšati prezentaciju zbirki; djelovalo se na osvještenost djelatnika u polju pristupačnosti osobama s invaliditetom; posljednje, ali vjerojatno i najvažnije, educirano je muzejsko osoblje kako bi moglo kvalitetno komunicirati s osobama s invaliditetom.

Pristupačnost!
Muzeji su važne institucije za razvoj percepcija o nekom posebnom polju kod osoba koje ih posjećuju, bilo da se radi o turistima ili lokalnom stanovništvu. Iz tog osnovnog razloga važno je da muzeji budu otvoreni za prihvaćanje svake osobe te mogu ponuditi doživljaj koji će je obogatiti. Termin pristupačnost,u sklopu ovoga projekta, ne odnosi se samo na fizičku pristupačnost već puno šire na pristupačnost sadržaja koje muzeji nude. Tema izložbe, zajedno sa izloženim predmetima, mora biti lako razumljiva, zanimljiva i mora donijeti u život posjetitelja nove spoznaje. Samo ako posjetitelj kroz izložbu osjeti zainteresiranost i ispunjenost te se u prostorima osjeća ugodno i prihvaćeno izložba se može smatrati pristupačnom.

Vizualni identitet
COME-IN! projekt realizirao je i vizualni identitet kroz Label koji će u početku koristiti muzeji projektnog tima, ali koji bi u budućnosti mogli zatražiti i drugi muzeji zainteresirani za aktiviranje i rad u području pristupačnosti svima. Izlaganjem Label-a muzeji bi pokazivali svoj trud u polju prilagođavanja sve kroz temeljne pristupe analizirane i testirane kroz trogodišnje djelovanje projekta.