Verši na šterni

U subotu, 8. lipnja 2019. u 19 sati održat će se u Vižinadi XXVI. Susret čakavskih pjesnika - Verši na šterni i promocija istoimene zbirke pjesama.

Na natječaj za nove, neobjavljene pjesme na čakavštini, pristigle su 282 pjesme iz pera 105 autora iz Zagreba, Gračišća, Kršana, Poreča, Grožnjana, Svetog Lovreča, Vižinade, Pule, Ližnjana, Kaštelira, Barbana, Optrlja, Smoljanci, Maršani, Vodnjana, Buja, Buzeta, Umaga, Klarići, Perini, Potpićna, Žminja, Labina, Pazina, Tinjana, Zamaska, Lovrana, Kašćerge, Vrbnika, Rovinja, Sošići, Heki, Trgetari, Medulina, Rijeke, Opatije, Matulji, Plomina, Marcani, Orihi, Malog Lošinja, Raba, Mošćeničke Drage, Zadra, Splita, Šolte, Makarske, Vele Luke, Milne na Braču te Visa.

Ovogodišnja izbornica i recenzentica, pjesnikinja, prof. Nada Galant, izabrala je njih 62, čiji su radovi uvršteni u XXVI. pjesničku zbirku „Verši na šterni". Ovogodišnje likovno rješenje zbirke potpisuje akademska slikarica Vera Kos Paliska, a grafičko rješenje i oblikovanje Enrika Vežnaver Vidović iz studija za vizualne komunikacije „Na broju 8".

Program domaćina, Općine Vižinada, započinje u Centru za posjetitelje Maraston u 18.30 sati otvorenjem izložbe najboljih fotografija s natječaja "Male ruke - Vele ruke" u organizaciji odbora akcije "Općina Vižinada prijatelj djece", Općine Vižinada i Studija Sonda. U 19 sati oko Battistelline šterne okupit će se pjesnici zastupljeni u zbirci koji će kazivati svoje stihove.

Organizator manifestacije i izdavač zbirke je Gradska knjižnica Poreč. Domaćin i suorganizator susreta je Općina Vižinada, a pokrovitelji su Grad Poreč, Istarska županija - Upravni odjel za kulturu te Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

U slučaju kiše cjelokupni program održat će se u Domu kulture Vižinada.