Promocija Starog špahora

U petak, 20. srpnja, s početkom u 20 sati u galeriji Placa u starogradskoj jezgri Svetog Lovreča održat će se svečana promocija knjige čakavskih priča i pjesama "Stari špahor" autora Miloša Dodića. Zbirku je uredio Marko Ljubešić, docent na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Puli i sutlovrečki općinski načelnik, a izašla je u nakladi Općine Sveti Lovreč. Fotografije kojima je ilustrirana ustupio je lokalni Klub amaterske fotografije i nekolicina drugih autora.

Riječ je o prvoj knjizi samoukog i samozatajnog autora, čiji bogat opus priča i pjesama ipak nije nepoznat jer već desetljećima nastupa na smotrama folklora i drugim manifestacijama, a u više je navrata kazivao i na Radio Puli te porečkom Radio Centru. Miloš Dodić (Stranići kod Sv. Lovreča, 1956.) od mladenačkih dana slaže stihove i prozu na čakavskom narječju, inspirirane tradicijskim načinom života istarskog sela i motivima koje pamti iz djetinjstva. Atmosfera njegovog književnog svijeta je idilična, s notama nostalgije i humora. Sraz tradicije i modernosti bilježi bogatim jezikom, često kroz opreke i duhovite poante.

Nakon predstavljanja knjige i druženja s autorom, posjetitelji će moći razgledati i izložbu "Štorije z naših šufiti" koju su priredili Ivan Hrastovčak i Toni Morić.