Luke nautičkoga turizma

Luke nautičkoga turizma, obuhvaćaju marine, suhe marine, privezišta i sidrišta, što se često poistovjećuje sa sport. lukama za pružanje usluga plovilima i posadama tzv. četvrte flote. Marina je specijalizirana luka namijenjena nautičko-turističkom prometu.

Raspolaže kompleksom objekata i uređaja za privez plovila, smještaj na kopnu, spuštanje u vodu, pregled ispravnosti, popravak, održavanje, čuvanje i zimovanje, za tehn. pomoć i opću opskrbu jahta i drugih plovila za nautičku razonodu, rekreaciju i sport, te za odmor i ugostiteljske usluge posadama brodova na obali. U hrv. dijelu Istre sred. 2003. bilo je 13 marina I., II. i III. kategorije i nekoliko privezišta. Viša kategorija marine, prema standardima i normama, znači bolji sadržaj, uslugu i kvalitetu marine.

Postojeće marine i privezišta s vezovima u moru i mjestima na kopnu odjednom mogu prihvatiti oko 4200 jahta, glisera i drugih sportsko-rekreacijskih i zabavnih plovila. Najveće kapacitete imaju marine Veruda (810) i Umag (638). Posebne maritimne pogodnosti za prihvat velikih jahta, dužine 40 do 50m, pa i veće, imaju porečka grad. luka, Pula i privezište Brijuni. Marina Pula jedina nema kapacitete na kopnu ni uređaje za izvlačenje plovila iz mora i potrebnu opremu za servisiranje brodica, a ti se nedostatci nadoknađuju u brodogradilištu Uljanik. Programiranim razvojem predviđeno je obogaćenje kapaciteta nautičkoga turizma izgradnjom suvremenih marina kao temeljnih objekata i privezišta kao komplementarnih.

 

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

V. Šimičić, Klasifikacija i kategorizacija luka nautičkog turizma, Ugostiteljstvo i turizam, I–II, 1991.

Slučajna natuknica

Parenzana