Željeznice u Istri - nekad i danas

U petak, 13. listopada 2017. u 18.00 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Puli (Kandlerova 39) bit će predstavljena knjiga prof. Egberta Peinhopfa "Eisenbahnen in Istrien - einst und heute" (Željeznice u Istri - nekad i danas).Uz autora, o knjizi će govoriti mag. Ludwig Zwickl, dr. sc. Tadej Brate i dr. sc Tamara Štefanac. Predstavljanje će moderirati David Orlović.

Ovo opsežno dijelo daje pregled povijesti željeznica na istarskom poluotoku. Osim trase pruge koja se još danas koristi (Divača - Pula), knjiga se dotiče i željeznice u pulskom Arsenalu, legendarne uskotračne Parenzane (Trst - Poreč), pruge Lupoglav - Štalije te koparsku prugu iz jugoslavenskoga razdoblja. Posebno poglavlje tretira nerealizirane projekte u pogledu željezničke izgradnje, kao i istarske tramvaje. Knjiga sadrži brojne povijesne fotografije, dokumente, planove i tehničke podatke koji daju kompleksnu sliku 140 godina željeznica u Istri.

Autor knjige Egbert Peinhopf, nastavnik u mirovini, oduvijek zaljubljenik u željeznice, posljednjih godina započeo je istraživanje na temu austro-ugarskih državnih željeznica. Prvi put posjetio je Hrvatsku 1960. (Krk), a zahvaljujući mnogobrojnim putovanjima željeznicom razvio je interes i za povijest istarskih i drugih željeznica na tlu današnje Hrvatske i Slovenije.
Predstavljanje knjige organizirali su Istarsko povijesno društvo - Società  storica Istriana i Gradska knjižnica i čitaonica Pula.