Dobrodošli na Istrapediju

Što je Istrapedia?

Od Rimljana pa do danas brojni su narodi i kulture ostavljali svjedočanstva svoje postojanosti na prostoru Istre. Tijekom čitave svoje bogate povijesti Istra je bila mjesto njihova dodira i prožimanja. Liburni, Histri, Grci, Kelti, Rimljani, Ostrogoti, Bizantinci, Langobardi, Hrvati, Franci, Mlečani, Austrijanci, Talijani, Slovenci svojom su prisutnošću, običajima, radom ostavili trag kojeg današnji stanovnici Istre nastoje sačuvati, oplemeniti i osuvremeniti. Upravo je iz tog poriva nastala prva internetska regionalna enciklopedija, Istrapedia. Da bi se zauvijek zabilježile i sačuvale istarske posebnosti i osebujnosti, Istarska županija odlučila je iskoristiti suvremene tehnologije i putem najmodernijeg medija na jednom mjestu riječju, slikom i zvukom objediniti bogatu riznicu istarske povijesti, kulture i običaja. 

Kako koristiti Istrapediju?

Na Istrapediji je moguće pronaći sve važno i zanimljivo o Istri i to za pojedine pojmove, osim u tekstualnom, u audio i video obliku. Upravo je to ono što Istrapediju čini posebnijom i bogatijom od sličnih internetskih stranica i portala. Jednostavno korištenje Istrapedije omogućit će svim korisnicima brzo i efikasno pronalaženje podataka, fotografija, audio i video zapisa o traženom pojmu. Dovoljno je traženi pojam upisati u tražilicu, potražiti ga putem abecede ili određenih kategorija. Klikom na prepoznatljiv znak istarskog narodnog glazbala, sopelica, pristupit ćete svim istrapedijskim audio zapisima, dok će vas klik na poznati prikaz plesa mrtvaca dovesti do svih raspoloživih fotografskih i video sadržaja.

 I vi možete uređivati Istrapediju!

Istrapedia je zamišljena kao živi organizam koji se svakodnevno nadopunjuje novim tekstualnim, video i audio sadržajima za što je odgovorno uredništvo Istrapedije. No, kako bi dostigli krajnji cilj očuvanja istarske povijesti i kulture, želja nam je omogućiti vam da sami uređujete prvu regionalnu internetsku enciklopediju tako da nam šaljete svoje tekstove, audio i video materijale na teme koje su na bilo koji način povezane s Istrom i važne za očuvanje istarske kulturne baštine.