Lavallée, Joseph

Lavallée, Joseph, franc. književnik (Dieppe, 23.VIII.1747 – London, 28.II.1816). Plemićkoga podrijetla, započeo je vojničku karijeru, ali je ubrzo počeo pisati i objavljivati pjesme, postavši slobodnim umjetnikom – književnikom. Eruditski obrazovan, rabio je širok raspon povijesnih, putopisnih i drugih tema.

Napisao je tekst knjige u kojoj su objavljeni bakrorezi veduta gradova ist. jadranske obale L. F. Cassasa (Voyage pittoresque et historique de l’Istrie et de la Dalmatie, Paris 1802), uključujući Poreč i Pulu. Kako nije posjetio krajeve koje je opisivao, za pisanje se koristio danas izgubljenim Cassasovim dnevnikom putovanja, ali i svom dotad objavljenom i njemu dostupnom literaturom o Istri i Dalmaciji, ponajprije Jacoba Spona i G. Whelera, A. Fortisa i Roberta Adama. U prvom je dijelu opširan pov. pregled Istre i Dalmacije prema klasičnim i drugim pov. izvorima i tekstovima, a u drugom je dijelu prepričano Cassasovo putovanje od Venecije i Trsta preko Poreča i Pule do Zadra i Splita. Tekstu nedostaje originalnosti i svježine, te nema veliku knjiž. vrijednost.

LIT.: M. Rožman, Francuski putopisci kroz Dalmaciju od prvog križarskog pohoda do kraja XVIII. stoljeća (IV), Mogućnosti, 1991, 3–4; Lj. Krmpotić, Spon, Adam, Cassas i Lavallée u Hrvatskoj, Hannover i Čakovec 1997.
R. Matijašić