Herbut, Stjepan

Herbut, Stjepan, hrvatski branitelj (Vukovar, 8.IX.1959. - Otočac, 8.IV.1996.). Radio je u vukovarskoj tvornici Borovo, a od početka agresije na Vukovar uključio se u njegovu obranu. 

 

Ranjen je početkom listopada 1991., a 20.X. zarobljen te je sljedeće mjesece proveo u logorima u Stajićevu, Srijemskoj Mitrovici i Novom Sadu. Pušten je u razmjeni zarobljenika krajem siječnja 1992. te se liječio od posljedica zlostavljanja, a po otpustu iz bolnice došao u Rovinj gdje su mu kao prognanici bili zbrinuti supruga i sin. Iako mu je bio utvrđen visok stupanj invalidnosti, na osobni je zahtjev uključen u postrojbe Hrvatske vojske. Od 12.VII.1994. bio je u sastavu 9. gardijske brigade Vukovi u čijim je postrojbama sudjelovao i u Oluji. Preminuo je od posljedica ratnih djelovanja i zlostavljanja u logoru. U životopisima se pojavljuje informacija da je umro u Gospiću, ali zapravo mu je pozlilo u vojarni u Otočcu i preminuo je u vozilu hitne pomoći na putu ka Gospiću. Sahranjen je u Rovinju. Posmrtno je 1997. odlikovan Redom Zrinskog i Frankopana s pozlaćenim pleterom.

LIT.: M. Me., Komemoracija za Stjepana Herbuta, Glas Istre, 9. 4. 2009.; podaci iz Odjela za hrvatske branitelje Ureda državne uprave u Pazinu.
Ur. (G. Prodan)
Posljednja promjena: 15. 7. 2019.