Lenac, Mirko

Lenac, Mirko, vojni časnik (Zamet/Rijeka, 10.IV.1919. - Volosko/Opatija, 17.II.1956.). Sin riječkog partizanskog časnika Viktora Lenca. Završio je sušačku gimnaziju te studirao pravo i filozofiju u Zagrebu, ali je početkom rata prekinuo školovanje priključivši se narodnooslobodilačkom pokretu. 

U partizanima se istaknuo kao borac i napredovao u zapovjednoj hijerarhiji obavljajući niz vojnopolitičkih dužnosti. Bio je politički komesar Druge brigade 13. divizije, politički komesar 13. primorsko-goranske divizije, potom 35. ličke i naposljetku 43. istarske divizije, sudjelujući u operacijama oslobađanja Sušaka, Rijeke, Istre i Trsta. Poslije rata je u činu potpukovnika JNA bio predsjednik kontrolne komisije u Vojnoj upravi Jugoslavenske armije za novooslobođeni teritorij, a od 15.IX.1947. do 15.III.1951. zapovjednik Zone B Slobodnog Teritorija Trsta, sa sjedištem u Kopru. U to je vrijeme već bio pukovnik, a potom je završio Višu vojnu akademiju u Beogradu, na kojoj je i predavao. Bio je i glavni instruktor u Glavnoj političkoj upravi Državnog sekretarijata za narodnu obranu. U rodni kraj (dobio je vilu u Voloskom) vraća se 1953. te je izabran za zastupnika tadašnjeg riječkog i crikveničkog kotara u Saveznom vijeću Narodne skupštine Jugoslavije. Dobio je više odlikovanja, među inim Orden bratstva i jedinstva za zlatnim vijencem i Orden zasluga za narod sa srebrnom zvijezdom, bio je nositelj Partizanske spomenice 1941., a njegovo je ime dugo godina, do 1992., nosila Prva sušačka hrvatska gimnazija u Rijeci.

LIT.: Mirko Lenac (in memoriam), Novi list, 18. 2. 1956.; Mirko Lenac, http://www.vojska.net/hrv/zivotopis/l/lenac/mirko.
Ur. (G. Prodan)
Posljednja promjena: 13. 6. 2019.