Gregorutti, Carlo

Gregorutti, Carlo, pravnik, povjesničar, numizmatičar, političar (Rovinj, 22.VIII.1821. - Fiumicello di Aquileia, 20.X.1898.). Diplomirao je pravo u Padovi nakon čega je bio odvjetnik u Trstu gdje je bio i gradski vijećnik 1861.-73. 

 

U blizini Akvileje imao je, u mjestu Papariano, vilu i zemljišta i već 1850-ih posvetio se istraživanjima antičke povijesti toga kraja, posebno Akvileje, i epigrafiji. Iskapajući na vlastitom zemljištu, a potom i drugdje, tijekom godina prikupio je veliku kolekciju arheoloških predmeta koje je 1894. donirao Arheološkom muzeju u Akvileji. Godine 1868. imenovan je za konzervatora Diplomatskog arhiva u Trstu, a 1870. postao je član upravnog vijeća tršćanskog Muzeja starina. Nakon dugogodišnjih istraživanja objavio je 1877. opsežan katalog nadgrobnih natpisa Le antiche lapidi di Aquileja. Brojne arheološke članke objavljivao je u časopisima Archeografo TriestinoOsservatore Triestino, Atti e Memorie della Società di Archeologia e Storia Patria i Archäologisch-epigraphische Mittheilungen aus Österreich. Dio istraživanja i prikupljenih podataka ostao mu je u rukopisima. U Trstu jedna ulica nosi njegovo ime.

LIT.: Stefano Magnani, Gregorutti Carlo, Dizionario biografico dei Friulani; Antonio Cernecca, Interessi epigrafici fra Istria e Friuli.
Ur. (G. Prodan)
Posljednja promjena: 13. 6. 2019.