Mauro, Luigi

Mauro, Luigi, glazbenik, glazbeni pedagog (Milje, 28.II.1905. - Trst, 1985.). Završio je učiteljsku školu, ali od rane mladosti njegov pravi poziv bila je glazba. Učio je najprije violinu, pa violu i harmoniju u Glazbenoj gimnaziji Arturo Vram u Trstu te kontrapunkt i kompoziciju na Konzervatoriju Giuseppe Verdi, u klasi Vita Levija. 

Za njegov glazbenopedagoški put ključno je bilo upoznavanje s glazbenom pedagogijom i didaktikom bavarskog profesora i kompozitora Carla Orffa, s kojim se 1960-ih i susreo u Salzburgu. Otada se posvećuje glazbenom odgoju i obrazovanju prema Orffovoj metodi. Kao vodeći talijanski stručnjak za muzikoterapiju po Orffovoj metodi utemeljio je 1978. u Trstu, s Giorgiom Blascom i Mariom Vattom, neprofitno udruženje sa studijem muzikoterapije (A.L.MA. Associazione Luigi Mauro, Gruppo Studi di Musicoterapia) koje djeluje i danas. Od 2004. jedna tršćanska osnovna škola nosi njegovo ime.

LIT.: Giorgio Blasco, Il maestro Luigi Mauro, TS ArteCultura; 10° Anniversario dell'Intitolazione Scuola Primaria "Luigi Mauro" via Cunicoli 8 - Trieste, http://www.informatrieste.eu/articoli, 15. 2. 2014.
Ur. (G. Prodan)
Posljednja promjena: 24. 4. 2019.