Noja Noseda, Sergio

Noja Noseda, Sergio, profesor arapskog jezika i književnosti, esejist, publicist, privrednik (Pula, 7.VII.1931. - Lesa kraj Novare, Italija, 31.I.2008.). Rođen je u talijanskoj obitelji aristokratskih korijena porijeklom iz Španjolske, a otac mu je bio jedan od zapovjednika sjevernojadranskog talijanskog ratnog zrakoplovstva. Nakon srednje škole diplomirao je ekonomiju na Sveučilištu Bocconi u Milanu. Poslovnu karijeru ostvario je u talijanskom Philipsu u kojem je napredovao do položaja direktora. 

Usporedno je, od srednjoškolskih dana, pokazivao izuzetno zanimanje za orijentalne studije. Arapski je počeo učiti u milanskoj Biblioteci Ambrosiana, kod ravnatelja Giovannija Galbiatija. Od 1967. predavao je deset godina islamsko pravo na Sveučilištu u Torinu, a 1976. pozvan je da predaje arapski jezik i književnost na Katoličkom sveučilištu Svetog srca u Milanu, gdje je katedru držao do 2001. Arapski je podučavao u visokoj školi talijanske financijske policije u Bergamu te na Fakultetu političkih znanosti u Paviji. Godine 1991. primljen je za člana akademije znanosti i književnosti Istituto Lombardo. S francuskim arabistom Françoisom Dérocheom pokrenuo je krajem 1990-ih projekt Amari s nakanom da se po prvi put u svijetu objave kritička izdanja najranijih tekstova Kurana (za njegova života tiskana su dva od planiranih 20 tomova). Sa suprugom Adrianom Ferni utemeljio je 1999., u svojoj vili u Lesi na Lago Maggiore, Zakladu Ferni Noja Noseda za islamske studije, koja sadrži više od 20.000 radova o islamu i arapskoj civilizaciji. Noja Noseda bio je jedan od najvećih europskih arabista, poznavao je više od 20 govornih oblika arapskog jezika, bio je urednik godišnjaka specijaliziranog za stare arapske tekstove i njihove prijevode na talijanski, surađivao je s dnevnikom Corriere della sera. Objavio je više od dvije stotine knjiga, znanstvenih članaka i eseja o povijesti arapskih naroda i islama, među kojima su Storia dei popoli dell' Islam u četiri toma (Milano 1985.-1994., s kasnijim dopunama i izdanjima), Piccolo glossario del Vicino Oriente (Milano 1986.), L'Islam e il suo Corano (Uomini e religioni) (Milano 1988.), L'Islam dell'espansione: dalla morte del Profeta all'invasione mongola (632-1258) (Milano 1993.), Breve storia dei popoli arabi (Milano 1997.), Islam moderno (1998.) i dr.

LIT.: Prof. Sergio Noja Noseda, Curriculum Vitae, The Bulletin of Nabataean Studies; G. Malpezzi, Ricordo di Sergio Noja Noseda, La scomparsa di uno dei maggiori arabisti italiani, 4. 2. 2008.; S. Lorenzetto, A 15 anni spiegava l'Islam agli italiani, a 75 lo sta insegnando ai musulmani, Il Giornale, 8. 1. 2006.; R. Conte, Bibliographia Selecta: Sergio Noja Noseda / List of Sergio Noja Noseda's Publications, 2017.
Ur. (G. Prodan)
Posljednja promjena: 14. 12. 2018.