Granbassi, Mario

Granbassi, Mario, novinar, fašistički dragovoljac (Trst, 13.V.1907. - brdo Fosca, Katalonija, 3.I.1939.). Roditelji su mu bili iz Istre, živjeli su u Pazinu i prezivali su se Niederkorn (očeva obitelj bila je dalekim porijeklom iz Luksemburga), a to će prezime 1928., u sklopu fašističke kampanje, biti promijenjeno u Granbassi (tako se Mario i ranije potpisivao u novinskim tekstovima). Djetinjstvo i mladost proveo je u Pazinu. Tu je završio gimnaziju (talijansku) i već kao srednjoškolac surađivao u više novina, najviše u tršćanskim Il Piccolo i Il Corriere istriano te satiričkim listovima Marameo! i La coda del diavolo

Nakon mature otišao je u Trst studirati, ali se odmah zaposlio u Il Piccolu kao novinar gdje je već s 24 godine bio urednik gradske kronike. Godine 1931. počinje raditi i na netom pokrenutom državnom radiju - Radio Trieste, pokazavši se i dobrim radijskim novinarom. Popularnost će steći emisijom za djecu Mastro Remo, koja se slušala u cijeloj Italiji. Pokrenuo je i istoimeni dječji tjednik. Politički gorljivi fašist, glorifikator talijanskog fašističkog vođe Mussolinija, alpinac i pripadnik fašističke milicije s činom potporučnika (sottocapomanipolo) odlazi dragovoljno početkom srpnja 1938. u Španjolski građanski rat, u kojemu se bori na strani frankista. Bio je zapovjednik izviđačkog voda (fanteria d'assalto) 1. pukovnije talijansko-španjolske divizije Frecce Azzurre. Istovremeno je bio i ratni dopisnik za Il Piccolo, a pisao je i dnevnik. Poginuo je na prvoj liniji bojišnice na obroncima brda Fosca u Kataloniji te je sahranjen u vojnoj kosturnici u Zaragozi. Talijanski fašistički režim posmrtno ga je 1940. odlikovao Zlatnom medaljom za ratne zasluge (Medaglia d'oro al valor militare), a španjolski vojnom medaljom (Medalla militar). Prema članku iz studenog 1991. u listu Il Piccolo, talijanska mu je medalja odmah nakon rata, u kolovozu 1945., oduzeta odlukom tadašnjeg ministra pravosuđa Palmira Togliattija koja je obuhvatila 30-ak njome odlikovanih pripadnika fašističke milicije. Iste godine njegovo je ime maknuto s ulice koju je 1940. dobio u Trstu. Zbog njegova fašističkog aktivizma bilo je i puno negodovanja kad je u Trstu 2009. - s obrazloženjem da je bio istaknuti novinar - ponovno dobio ulicu, točnije, stube.

LIT.: Mario "Mastro Remo" Granbassi (Triestini famosi), 2. 7. 2012., http://www.informatrieste.eu/articoli/?x=entry:entry120702-192519; A. Boria, Mario Granbassi, il papà di "Mastro Remo" pioniere di un giornalismo d'altri tempi, Il Piccolo, 18. 10. 2007., http://ricerca.gelocal.it/ilpiccolo/archivio/ilpiccolo/2007/10/18/NZ_14_GRAN.html; G. Ziani, Dipiazza: Granbassi apprezzato anche da Benco, Il Piccolo, 14. 5. 2009., http://ilpiccolo.gelocal.it/trieste/cronaca/2009/05/14/news/dipiazza-granbassi-apprezzato-anche-da-benco-1.9101; Chiara Meriani e Marco Camisi Mario Granbassi: La Guerra Civile Spagnola, L'esperienza di un volontario fascista raccontata in un diario di guerra inedito (priredili C. Meriani i M. Camisi), http://www.geocities.ws/Heartland/Ranch/3817/mariogranbassi.htm.
Goran Prodan
Posljednja promjena: 7. 8. 2018.