Sveti Ivan na pučini, hrid kod Rovinja

Sveti Ivan na pučini (tal. San Giovanni in Pelago, venecijanski San Zuan in Pelago, razgovorno u rovinjskom dijalektu La Lantierna), niska hrid sa svjetionikom na zapadu rovinjskoga otočja (45°3'N; 13°37'E).

Veličine je 50-ak sa 70-ak metara, površine između 5153 i 7093 m², ovisno o izvoru. Ime nosi po susjednom otočiću Sv. Ivan (San Giovanni/Zuan).

Svjetionik je izgradila Austrija vlasti 1853. Osmerokutna kamena kula visoka je 24 m iznad srednje razine mora. Bijeli bljesak glavnog svjetla, s intervalom od 10 sekundi, ima domet 24 M (naut. milja), a pomoćnog 12 M. Svjetionik je dio "vanjskog" navigacijskog sustava zapadne Istre koji, uz Sv. Ivana na pučini, čine veliki svjetionici Savudrija na sjeverozapadu i Porer na jugu poluotoka. Svjetionička kula povezana je s kamenom katnicom u kojoj su stanovi za svjetioničare i njihove obitelji, a na hridi su i pomoćne zagrade, spremišta i mali pristan s dizalicom. Iako je svjetionik danas automatiziran i dalje ima stalnu svjetioničarsku posadu, a dio stambenog prostora bio je preuređen u dva apartmana za iznajmljivanje u sklopu Plovputovog projekta njegove turističke valorizacije.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Pregled, položaj i raspored malih, povremeno nastanjenih i nenastanjenih otoka i otočića, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture RH, 2012., https://mmpi.gov.hr/UserDocsImages/arhiva/2007/xII%20%20%20%20%20PREGLED%20lektoriranK-smanjen.pdf; Strategija razvoja Grada Rovinja-Rovigno za razdovlje 2015.-2020. godine, Rovinj 2015.; Sanja Drandić Gorički, Svjetionici kao kulturno-povijesni spomenici (završni rad), Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, 2017.; Svjetionik Hrid Sv. Ivan na pučini, https://www.plovput.hr/pomorska-signalizacija/svjetionici, pristupljeno 16. 6. 2018.

Slučajna natuknica

Dragonja, rijeka