Grego, Egidio

Grego, Egidio, vojni pilot (Vrsar, 23.I.1894. - rijeka Piave kraj Jesola, 23.XI.1917.). Srednju školu završio je u Kopru. Na početku Prvog svjetskog rata unovačen je u austrougarsku vojsku i poslan u Goricu u časničku školu. S bratićem Ernestom Gramaticopulom u prosincu 1914. bježi u Italiju i iz sigurnosnih razloga mijenja ime u Attilio Monadi, potom u Otello Cigoli. 

U lipnju 1915. prijavljuje se kao dragovoljac u talijansku vojsku i upućen je u pješačku brigadu Pistoia. Već 19. srpnja sudjeluje u bitki na brijegu Podgora (Kalvarija) kraj Gorice gdje je zaslužio Brončanu medalju za vojne zasluge (Medaglia di bronzo al valor militare). Dobiva časnički čin i u sastavu je pješačke brigade Lombardia do polovice 1916., kada uspijeva prijeći u mornaričko zrakoplovstvo i postaje zrakoplovni promatrač u 253. eskadrili s bazom u Gradu. Za hrabrost iskazanu u akciji nad Trstom u usred dana, ponovo dobiva Brončanu medalju. Srebrnu će zaslužiti u rujnu 1917. prilikom bombardiranja tršćanskih vojnih zona kad je bio zračna podrška, a u Grado se vratio pogođenim hidroavionom s oštećenim motorom. Nakon talijanskog poraza kod Kobarida (Caporetto), iz Grada je te jeseni premješten u Veneciju. Ima čin poručnika, a osim što je promatrač (koji zapovijeda zrakoplovom) sada i pilotira te sudjeluje u promatranju neprijateljske linije i navođenju talijanskog topništva na frontu na rijeci Piave. Tu su njegov dvokrilac Lohner Macchi L3, na kome je bio i topmički promatrač satnik Paolo Baggio, oborili austrijski lovci i poginuo je u padu zapaljenog zrakoplova u močvaru Cavazzuccherina, današnji Jesolo. Posmrtno je odlikovan još jednom Srebrnom medaljom za vojne zasluge. Sahranjen je u Veneciji, ali nakon peticije prijatelja, ratnih drugova i lokalnih vlasti rodnog grada njegovi su ostaci 24.V.1919. ratnim brodom prebačeni u Vrsar. U Vrsaru mu je na rodnu kuću bila postavljena spomen-ploča, a jedan trg je dobio njegovo ime (danas Trg Degrassi). Njegovo je ime do 1942. nosio aerodrom u Gorici, potom portoroški aerodrom i neko vrijeme riječki aeroklub. Danas njegovo (i Baggiovo) ime nosi podružnica udruge talijanskog ratnog zrakoplovstva u Jesolu, a u Gradu ima ulicu.

LIT.: Egidio Grego, http://www.associazione4stormo.it; Nucleo di Jesolo, http://www.aeronauticajesolo.it/index.php/il-nucleo-di-jesolo/la-storia.
Goran Prodan
Posljednja promjena: 15. 6. 2018., ur.