Kancijanić (Kocijančić), Viktor

Kancijanić (Kocijančić), Viktor, hrvatski politički emigrant i protujugoslavenski gerilac (Peljaki kraj Tinjana, 15.III.1945. - Rumboci, BiH, 2.VII.1972.). Pohađao je sjemenište u Pazinu, potom Bogosloviju u Rijeci, ali je 1969. napustio studij teologije i otišao studirati filozofiju u Salzburg. Tamo se 1971. priključio ekstremističkom i nacionalističkom Hrvatskom revolucionarnom bratstvu (HRB) pod pseudonimom Veli Jože. U njemu se uključio u pripreme diverzantske operacije Feniks 72 s ulogom duhovne potpore skupini koja je trebala ući u tadašnju Jugoslaviju i raznim gerilskim, pa i terorističkim akcijama potaknuti ustanak koji bi doveo do rušenja Titove države odnosno osamostaljenja Hrvatske. 

U Jugoslaviju se u drugoj polovici lipnja 1972. ubacilo 19 pripadnika HRB-ove paravojne postrojbe "Planinska lisica", poznate kao Bugojanska skupina, s ciljem da stignu na planinu Radušu u BiH (blizu Bugojna) i otamo pokrenu pobunjeničke akcije. Već 25. lipnja dolazi do prvih sukoba s jugoslavenskom milicijom, potom i s JNA i Teritorijalnom obranom. Suzbijanje ubačenih diverzanata oko planine Raduše potrajalo je mjesec dana, a bilo je angažirano 30 tisuća jugoslavenskih vojnika i "teritorijalaca", pri čemu je u borbama 15 njih stradalo. Isti je broj gerilaca poginuo na terenu, trojici uhićenih su naknadno presuđene smrtne kazne, a jednom 20-godišnja robija. Postoje različiti podaci o točnom mjestu Kancijanićeva stradanja: na planini Raduši, uz Ramsko jezero te između sela Rumboci i Varvara u bosanskohercegovačkoj općini Prozor. Krajem 2012., u spomen na 40. obljetnicu diverzantske akcije u kojoj je Kancijanić ubijen, u Tinjanu mu je upriličena komemoracija u organizaciji Družbe "Braća Hrvatskoga Zmaja", a na prethodno upućen zahtjev općinskim vlastima da mu se na mjesnom groblju postavi spomen-ploča, nakon negativnih reakcija istarske antifašističke javnosti, nije bilo odgovora.

LIT.: A. Dagostin, Radi li se o povijesnom pozitivcu ili negativcu?, Glas Istre, 6. 12. 2012.; K. Bošnjak, Viktor Kancijanić - Istarski sanjar, http://hrsvijet.net, 20. 12. 2012.;
Ur. (G. Prodan)
Posljednja promjena: 15. 6. 2018., ur.