Mala Vinjola, (fotografija vlasništvo Glasa Istre, snimio Milivoj Mijošek), 2020.

Vinjole

Vinjole (tal. Porto Vignole), zaljev i zaklonište za manje brodove i jahte na jugoistočnoj obali Istre (44°55′N; 14°2′E), 22 km sjeveroistočno od Pule i oko 10 km jugoistočno od Marčane, podno Kavrana.

Smještene su između Raškog zaljeva na sjeveroistoku i uvale Budave na jugozapadu. Višestruko usječene u strmu obalu ispod obližnjih naselja Pavičini i Šegotići, omeđuju ih rt Vinjole na jugu i rt Arne na sjeveru.

Kopno oko Vinjola obraslo je gustom neprohodnom sredozemnom makijom. Duge su 1,5 km i široke do 1 km, a pličinom (samo 0,3 m dubine) na sredini podijeljene na dva dijela (sjeverni i južni). Dubina mora je 36 m na ulazu, 15 m i 22 m u unutrašnjim dijelovima. Unutrašnji dio zaljeva podijeljen je u više malih uvalica, od kojih su sjeverna (Duga) i južna (Oštarija) najdublje usječene u kopno. Pojedini dijelovi Vinjola dobro su zaštićeni od opasnih vjetrova, iako su one u cjelini izložene vjetru i valovima s jugoistoka, a i bura se jako osjeća.

Bile su u uporabi već u prapovijesti (arheološki lokalitet Pradišel na srednjem rtu), kao i okolno područje (gradine i rimske rustične vile). Vinjole i njihovo područje u srednjem vijeku nisu bili naseljeni, a zbog strme obale sela u unutrašnjosti kopna slabo su orijentirana prema moru i morskom gospodarstvu. Rabile su se samo kao priručna lučica za sklanjanje brodica. U sjevernom dijelu Vinjola, danas poznatom kao Duga Uvala, 1980-ih izgrađeno je turističko naselje i hotel Croatia (zdravstveno-rekreacijski centar od 1996.), jedino na jugoistočnoj obali Istre od Tunarice do Medulina.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply