Valle, Giovanni

Valle, Giovanni, crtač i kartograf (Kopar, 26.II.1752. - Venecija, 24.I.1819.).

Cijeli je život posvetio crtanju geografskih karata. Radovi su mu se temeljili na vlastitim istraživanjima teritorija, povijesnim i zemljopisnim raspravama i radovima ranijih kartografa, počevši od Peutingerovog zemljovida, karata Pietra Coppa i dr. Svoje je zemljovide opremao opisima krajeva i bogatim crtačkim ukrasima.

O njemu opširno piše Pietro Stancovich navodeći da je izradio kartu povijesno-zemljopisne regije Polesine di Rovigo s ferrarskim područjem, mapu padovanskog okružja te izvanredni plan grada Padove. Također je izradio kartu Dalmacije te Istre na dva lista, tiskanu u Veneciji 1784. Njegovu Istru, spojenu, revidiranu i dopunjenu, objavio je u Trstu 1797. austrijski inženjer Giovanni Antonio Capellaris, a popravci su napravljeni jer Valle kao mletački građanin nije mogao obići dijelove Poluotoka pod Habsburgovcima, pa su mu manji dijelovi karte bili prazni.

Valle je 1806. napravio i kartu cijele Italije. Stancovich potanko i s gorčinom opisuje i kako je Valleu ugledni padovanski sveučilišni profesor matematike i fizike Simone Stratico na prijevaru uzeo autorstvo plana Padove, tiskanog 1784. u Rimu, a koji je od Vallea bio naručio tamošnji venecijanski ambasador Girolamo Zuliani. Ta je nepravda kasnije ispravljena i danas se Valle ističe kao autor najpoznatijeg i najljepšeg plana grada Padove.

Njegovo ime nosi jedna srednja škola u Padovi, a do polovice 1950-ih imao je ulicu u Kopru.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Pietro Stancovich, 462. Valle Giovanni, Biografia degli uomini distinti dell'Istria, knjiga 3, Trst 1829.; Peter Štoka, Valle, Giovanni, http://www.primorci.si/osebe/valle-giovanni/1303;

Slučajna natuknica

Luka Koper d.d.