Spud

Spud, stara vinska mjera koja se rabila i kao mjera za žito, ponajčešće u Kastvu u XVI. st. U izvorima se navodi kao tal. spodo. U mletačkim dokumentima poznat je kao mozo ili moggio. Moggio (3,332 hl) se najviše primjenjivao kao mjera za žitne proizvode, a dijelio se na stare

Spud se dijelio na bokale: 32 ili 48 bokala činili su jedan spud. U Pazinskoj knežiji u XV. i XVI. st. s. je bio glavna vinska mjera (spod, spott, mittl, muttl, muthl, muttel). Spominjale su se i lokalne inačice, npr. pazinska mjera (muttl), Mittersburger nass, te pićanska mjera (mittl Bilmermass). Spud se rabio i u drugim naseljima središnje Istre: Bermu, Boljunu, Grdoselu, Lindaru, Žminju i dr. Vrijednost mu se kretala od 33,3 do 36,088 l, a ponegdje i do 50 l.

Denis Visintin, Istarska enciklopedija
Posljednja promjena. 1. 2. 2005.