Slovensko-hrvaška prosvetna zveza

Slovensko-hrvaška prosvetna zveza (Slovensko-hrvatski prosvjetni savez), masovna organizacija nastala iz Slovenske prosvetne zveze (7.X.1945.) na izvanrednom općem saboru 20.IV.1947. u Trstu.

Ujedinila je kulturno-prosvjetna društva Zone A Slobodnog Teritorija Trsta (STT) (51) te kotareva Kopar (17) i Buje (13) Zone B STT-a. Sjedište i glavni odbor bili su u Trstu. Prvi predsjednik bio je Vladimir Bartol. Istodobno je bio utemeljen Podsavez hrvatskih prosvjetnih društava sa sjedištem u Bujama, a u Kopru 23.V.1948. Podzveza Koper kao nastavljač koordinacijskog odbora SHPZ-a. Oba podsaveza djelovala su samostalno. Povezivala su prosvjetna društva (npr. Primorje - Vanganel, Hrvatska zvijezda - Juričani - Materada, »Simon Jenko« - Trst), sindikalna umjetnička, omladinska kulturno-umjetnička, sportska društva (npr. Jadran - Dekani), pjevačke zborove, dramske družine, knjižnice i druge kulturne ustanove. Njihov osnovni cilj bio je podizanje kulturne razine stanovništva, a posebno suzbijanje nepismenosti.

Organi podsaveza bili su glavna skupština, glavni odbor, nadzorni odbor i sud. Godine 1948. koparski podsavez okupljao je 3.128 članova u 33 društva, a bujski 2.490 članova u 22 društva. Priključenjem Zone B STT-a Jugoslaviji 1954. promijenilo se organizacijsko povezivanje društava. U novoosnovanim općinama djelovali su općinski prosvjetni odbori, koji su se povezivali u kotarske saveze prosvjetnih društava.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply