Poljoprivredni prostor

Poljoprivredni prostor, dio Zemljine površine na kojemu se odvija poljoprivredna djelatnost. Temeljni čimbenici koji ga određuju su prirodni uvjeti (reljef, tlo, klima). S obzirom na različitost tih čimbenika, ukupni je poljoprivredni prostor neujednačen pa se, ovisno o njihovu intenzitetu te pretežnom utjecaju prirodnih ili društvenih čimbenika, dijeli na uža područja. U Europi su to sjevernoeuropska, srednjoeuropska, atlantska i južnoeuropska regija. Suvremen pristup regionalnom razvitku odvija se kroz odnos socijalno-ekonomskog i ekol. sustava u određenom prostoru, s naglaskom na njegovoj zaštiti. 

 

Poljoprivredni prostor Hrvatske podijeljen je na tri regije: panonsku, gorsku i mediteransku, koje se dalje dijele na podregije. Poljoprivredni prostor Istre proteže se u sjeverno-mediteranskoj podregiji mediteranske regije. Premda čini jedinstvenu cjelinu, u pojedinim dijelovima Istre prirodni čimbenici djeluju različitim intenzitetom i stvaraju velik broj proizvodnih mikroregija, koje se raspoređuju u četirima područjima: zapadno i južno priobalje (do 200 m nadm. vis.), središnja Istra (200 m-500 m nadm. vis.), sjeveroistočna Istra (dolina Raše do Plominskoga zaljeva, uključujući Čepićko polje) i pretplaninsko i planinsko područje Ćićarije i Učke (nadm. vis. veća od 500 m).

Aldo Milotić, Istarska enciklopedija
Posljednja promjena: 1. 2. 2005., IE