Kuje

Kuje, uvala na jugoistočnoj obali Istre, 1,5 km jugoistočno od Ližnjana. Pogodna je lučica za privez ribarskih brodica okolnoga stanovništva (Ližnjana i Šišana) te manjih jahta, zaklonjena od svih vjetrova osim sjeveroistočnih. 

Ponad sjeverne obale zaljeva na ostatcima rimske ladanjske vile nalazi se crkvica sv. Marije od Kuj. Naseljenost u rim. doba dokazuju arheološki nalazi građevina i natpisa, po kojima se može zaključiti da je to područje neko vrijeme bilo dio carskih posjeda (I. st.). Arheološka istraživanja prilikom obnove crkvice (1995) pokazala su postojanje antičkog objekta, na kojem je u V. st. izgrađena crkvica ukrašena podnim mozaicima. Toponim se spominje 1197. kao Cuvae, a 1452. spominje se crkvica S. Thoma de Cuve. Zavjetna pomoračka crkvica sv. Marije podignuta je poč. XVIII. st. Projekt prezentacije arheoloških nalaza izradio je arhitekt Anton Percan.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Ž. Ujčić, Arheološko nalazište u crkvi majke Božje od Kuj, u: Crkva majke Božje od Kuj i prijedlog uređenja (Katalog) AMI, 51, Pula s. a.

Slučajna natuknica

Picugi