Palača Scracin u Puli u kojoj je od 1891. do 1898. djelovala Hrvatska čitaonica

pjevački zborovi i tamburaški sastavi čitaonica u Puli i Pazinu

Pjevački zborovi i tamburaški sastavi čitaonica u Puli i Pazinu, društva koja su od kraja XIX. st. okupljala ljubitelje glazbe, prvenstveno Slavene, djelujući ujedno u nacionalno-prosvjetiteljskom duhu te su uz glazbeno uzdizanje i okupljanje poticala i nacionalno osvješćivanje članova.

Prvi pjevački zbor koji je okupljao Hrvate i Slovence u Puli ustanovljen je već 1871. u sklopu Hrvatske čitaonice. Ubrzo je međutim, prestao djelovati zajedno s tom čitaonicom. Mješoviti zbor u Puli ponovno je ustanovljen u sklopu Čitaonice 1890., kada je djelovao i tamburaški sastav. Oba su ansambla sudjelovala na zabavama, plesovima, nastupala u međučinovima izvedaba kraćih kazališnih djela te na koncertima koje su priređivali domaći i inozemni umjetnici. Svirači i pjevači bili su, kao i glumci u predstavama, gradski amateri. Nastupi su se održavali u prostorijama Čitaonice. Na repertoaru su najčešće bila djela Ivana pl. Zajca, Davorina Jenka, Matka Brajše Rašana, Bedřicha Smetane i dr. Oba zbora, koja su odigrala važnu ulogu u buđenju nacionalne svijesti i čuvanju jezika, u početku je vodio Lacko Križ, a na početku XX. st. Ernest Jelušić. Od 1907. nastupi su se održavali u Narodnom domu u Puli. Priredbe na kojima su nastupali pjevački i tamburaški zbor bile su vrlo dobro posjećene. Prestali su djelovati u I. svjetskom ratu.

U okviru Hrvatske čitaonice u Pazinu osnovani su na kraju XIX.st. tamburaški sastav i pjevački zbor. Tamburaški je sastav vodio N. Černja, a pjevački zbor Nikola Žic. Djelovali su u nacionalno-prosvjetiteljskom duhu, potičući nacionalnu svijest. Njihova se djelatnost postupno ugasila u tijeku I.svjetskog rata.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Vitomir Ujčić, Kazališni i kulturno-umjetnički život Pule 1870-1918, Pula 1962; Spomen-knjiga prigodom 125. obljetnice osnutka udruge Čitaonica u Puli, Pula 1998.

Slučajna natuknica

Lovec, Vladimir