Uprava državne bezbjednosti, Udba

Uprava državne bezbjednosti (UDB, uobičajeni naziv Udba), organizacija nastala preustrojavanjem Ozne (Odjeljenje zaštite naroda) 1946.

Poslije djelovala kao Služba državne sigurnosti. U suradnji s Narodnom milicijom i Korpusom narodne obrane Jugoslavije (KNOJ) borila se protiv ostataka kolaboracionističkih snaga, pristaša Rezolucije Informbiroa (IB) i protivnika komunističkog režima.

Tijekom suprotstavljanja Informbirou 1948-53. iznimno je ojačala te je pod vodstvom Aleksandra Rankovića izmaknula kontroli. Nakon afere prisluškivanja, niza nezakonitosti, a potom i smjenjivanja A. Rankovića, došlo je do radikalnijih kadrovskih promjena. Zakonom o unutarnjim poslovima od 1966. određene su promjene statusa i ovlasti organizacije.

U Istri se najviše bavila suzbijanjem krijumčarenja i crnog tržišta. Na čelo Udbe za Istru i Rijeku i organizacija po svim većim gradovima u Istri sredinom 1950-ih postavljeni su novi ljudi.

Za Hrvatskog proljeća 1971./72. služba se ponovno eksponirala kao najvažniji element državne represije. Mnogobrojni građani različita imovnog i društvenog položaja, a posebice političari, radili su kao njezini doušnici. Do kraja postojanja ostala je tajnovitom.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Darko Dukovski, Rat i mir istarski. Model povijesne prijelomnice. 1943-1955, Pula 2001.

Slučajna natuknica

Coceich, Matteo