Živčić, Matija

Živčić (Schiwtzitsch, Siwtzitsch), Matija, katolički svećenik te protestantski propovjednik i prevoditelj (? - Ravno, Kranjska, 29.XII.1585.).

Bio je kapelan i vikar u Pazinu kod kanonika i prepozita (prošta) Levca Križanića. S pazinskim svećenicima Jurjem Cvečićem, Ivanom Lamellom i Ivanom Fabijanićem pomagao je Stipanu Konzulu Istrijanu u pisanju i širenju protestantskih knjiga. Križanić se usprotivio Konzulu i zabranio Živčiću svaku vezu s njim. Međutim, kada je Konzul 1562. doputovao u Pazin, Živčić ga je javno primio i prihvatio njegove ideje. Iste se godine oženio i pristupio reformaciji.

Poznavao je nekoliko jezika. S Fabijanićem je od 1561. do 1563. preveo na hrvatski Spangenbergovu Postilu te poslanice sv. Pavla Rimljanima, Korinćanima i Galaćanima. Godine 1562. odbio je poziv za odlazak u hrvatsku tiskaru u Urachu. Na početku 1569. pulski biskup Matteo Barbabianca lišio ga je svih svećeničkih dužnosti i prava. Nakon toga počeli su njegovi progoni, posebice učestali 1579., kada je i protjeran s istarskoga posjeda riječkoga kapetana Franje Barba od Kožljaka. Kranjski staleži tražili su od Barba da njihovu propovjedniku osigura mir, jer ima pravo propovijedati po gradovima. Kako mu je bio zabranjen boravak i u Rijeci, koja je tada pripadala Kranjskoj, Živčić se nastanio u Ravnom na kranjskom Krasu.

Kad je iz Ravna došao u Rijeku, pulski je biskup odmah izdao nalog za njegovo uhićenje, ali je Živčić umaknuo potjeri. Po naredbi pazinskoga kapetana Adama Cvetkovića bio je in effigie (slikovito) spaljen kao protestant. Imao je kuću i u Pazinu, u koju je dolazio za odsutnosti kapetana Cvetkovića. Godine 1581. bio je pozvan u Ljubljanu na sjednicu teologa i filologa za reviziju slovenske Biblije Jurja Dalmatina.

Pokopan je na protestantskome groblju sv. Petra u Ljubljani.

Živčić je imao sina Grgura, rođena u Pazinu, koji je 1571. bio na Sveučilištu u Tübingenu, a 1572. u Strasbourgu.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Franjo Bučar, Povijest hrvatske protestantske književnosti za reformacije, Zagreb 1910.

Slučajna natuknica

Marzari, Edoardo