Matej iz Pule

Matej iz Pule, graditelj i kipar (? Pula, druga pol. XV. st.). Djelovao u Bujama i okolici. Zajedno s majstorom Petrom iz Ljubljane izgradio je 1492. crkvu sv. Marije Snježne kraj Čepića na gornjoj Bujštini. Imena majstora i njihovi klesarski znakovi isklesani su na lukovima arkature. 

Pretpostavlja se da je majstor Petar iz Ljubljane izgradio poligonalnu gotičku apsidu nadsvođenu gotičkim zvjezdastim svodom (istih je oblika apsida crkve sv. Tadeja i Jude u Ljubljani, gdje je također uklesan klesarski znak majstora Petra), a Matej isklesao kapitele kolonade rustičnih renesansnih oblika. Slični se motivi i način klesanja javljaju na nekoliko reljefa u Bujama (ploča s grbom na zvoniku župne crkve iz 1485., ploča s grbom na jednoj kući iz 1482., bočni, nekad glavni portal crkve sv. Marije Milosrdnice iz 1497., nekoliko ukrašenih prozora) i Grožnjanu. Majstor Matej klesar je skromnih mogućnosti koji u plošnoj redukciji prema tiskanim predlošcima reproducira motive venecijanske renesansne ornamentike.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

R. Ivančević, Crkva Sv. Marije Snježne kod Čepića, Radovi odsjeka za povijest umjetnosti, 1960, 2; I. Matejčić, Tragom majstora crkve Marije Milosrdnice iz 1497. godine, Acta bullearum, 1999, 1.

Slučajna natuknica

Lupetina, Baldo