Rodik, ostaci kasnoantičkog (rimskog) naselja na brdu Ajdovščina, (preuzeto s https://map.kastelir.eu/hr/node/630, snimila Nada Osmuk, 1996.)

Rundikti

Rundikti (lat. Rundictes), autohtona seoska zajednica u starome vijeku u sjeverozapadnoj Istri.

Spominje se na natpisu iz sredine I. st. u selu Materiji, koji govori o sporu njezinih članova s istarskim zemljoposjednikom i senatorom Gajem Lekanijem Basom oko pravca ceste.

Prema toponimijskom kontinuitetu (Rundictes > Rodik, tal. Roditti) može se zaključiti da je njihovo središte bilo na području sela Rodika (5 km sjeverozapadno od Materije) kraj zapadnog ruba Brkina. Iznad sela na brdu Ajdovščini (804 m nadmorske visine) nalaze se ostatci prapovijesne gradine i rimskodobnoga naselja (do V. st.). Ispod gradinskoga naselja istražena je žarna nekropola starosjedilačkoga stanovništva iz I.-II. st. Utvrđen je tok lokalnoga puta, a zabilježene su i priče o vezama mještana sela s Ajdima, stanovnicima Ajdovščine.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Rodik med Brkini in Krasom. Zbornik ob 350. letnici cerkve, ur. Milan Pregelj, Koper 1997.; Božidar Slapšak, „O koncu prazgodovinskih skupnosti na Krasu“, Arheološki vestnik, 54, 2003., 243-257.