Grad Rovinj na staroj razglednici, (preuzeto s https://www.inforovinj.com/itl/rovinj/foto-galerija/znamenje/povijest.asp)

grad

Grad, specifičan oblik ljudske naseljenosti, obilježen velikom koncentracijom ljudi, radnih mjesta, stanova, kapitala, te većega broja proizvodnih i uslužnih djelatnosti.

Zbog takvih se obilježja grad tretira kao zgusnuta regija, a u suvremenom ustrojstvu hrvatskih upravno-teritorijalnih jedinica kao jedinica lokalne samouprave u kojoj je sjedište županije ili općine, te svako mjesto koje ima više od 10.000 stanovnika a predstavlja urbanu, povijesnu, prirodnu, gospodarsku i društvenu cjelinu. U sastav grada kao jedinice lokalne samouprave mogu biti uključena i prigradska naselja koja s gradskim naseljem čine gospodarsku i društvenu cjelinu te su s njim povezana dnevnim migracijama i svakodnevnim potrebama stanovništva. Iznimno, gdje za to postoje posebni razlozi (povijesni, gospodarski, geoprometni), status grada može imati i mjesto koje ne zadovoljava navedene uvjete. Gradovi u današnjem obliku osnovani su preustrojem upravno-teritorijalne podjele Republike Hrvatske 1992.

U Istarskoj županiji status grada imaju Buje-Buie, Buzet, Labin, Novigrad-Cittanova, Pazin, Poreč-Parenzo, Pula-Pola, Rovinj-Rovigno, Umag-Umago i Vodnjan-Dignano , a u istarskom dijelu Primorsko-goranske županije Kastav i Opatija. Gradu je na čelu gradonačelnik, kojega imenuje gradsko vijeće. Vijećnici se biraju na lokalnim izborima svake četiri godine (treće nedjelje u svibnju).

Povijesni razvoj gradova u Istri može se pratiti kroz nekoliko urbanizacijskih razdoblja: predantičko, antičko, srednjovjekovno i suvremeno.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Milan Vresk, Grad u regionalnom i urbanom planiranju, Zagreb 1990.

Slučajna natuknica

Vrsarski statut