Univerza na Primorskem - Università del Litorale, sjedište sveučilišta na Titovom trgu u Kopru

Univerza na Primorskem - Università del Litorale

Univerza na Primorskem - Università del Litorale (UP), sveučilište, javna ustanova Republike Slovenije za obrazovnu i istraživačku djelatnost, sa sjedištem u Kopru, utemeljena 29.I.2003.

Utemeljiteljske su članice: Fakulteta za humanistične študije Koper (2000.), Fakulteta za management Koper (1995.), Pedagoška fakulteta Koper (1974.), Visoka šola za turizem-Turistica Portorož (1994.), Visoka šola za zdravstvo Izola (2000.), Znanstveno-raziskovalno središče Koper (1994.) i Primorski inštitut za naravoslovne in tehniške vede Koper (1999). Već 1996. općine Kopar, Izola i Piran utemeljile su Visokošolsko središče v Kopru s ciljem da ono pripremi, koordinira i potakne razvoj visokoga školstva na obali i postavi formalne temelje za nastanak sveučilišta. Senat sveučilišta konstituirao se 4.IX.2003. U prvoj je akademskoj godini 2003./04. u svoje stručne programe (menadžment, hotelijerstvo i turizam, predškolski odgoj, zdravstvena njega), sveučilišne programe (geografija kontaktnih prostora, kulturni studiji i antropologija, razredna nastava, matematika i računalstvo) i poslijediplomske studijske programe (menadžment u obrazovanju, menadžment u europskom okolišu te znanosti o Krasu) uključivalo 4.630 studenata, 258 visokoškolskih nastavnika i istraživača te 50 stručnih djelatnika.

Sveučilište je na pograničnom prostoru, pa svoje poslanstvo oblikuje i na kulturi i tradiciji pograničnih regija, višejezičnosti i interkulturalnosti, usmjerenosti gospodarskoga prostora između zapadne Europe i Sredozemlja te na viziji zajedničkoga europskoga visokoškolskog i istraživačkog prostora.

https://www.upr.si/

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Lucija Čok, "Zakaj univerza na Primorskem", u: Rado Bohinc, Metod Černetič (priređivači), Civilna družba v Sloveniji in Evropi. Stanje in perspektive, Ljubljana 1999.; L. Čok, Vesna Gomezel Mikolič (priređivači), Koper pred izzivi tretjega tisočletja, Koper 2000.

Vezani članci

školstvo