Orgulje Gaetana Callida u župnoj crkvi sv. Servula u Bujama, (preuzeto s http://www.organum-histriae.com/hr/locations/)

Callido, Gaetano

Callido, Gaetano, graditelj orgulja (Este kraj Padove, 14.I.1727. - Venecija, 12.XII.1813.).

Bio je učenik Petra Nakića (Nachini), od kojega je naučio orguljarski zanat i nastavio rad njegove radionice i njegov način izradbe orgulja (novomletačko-dalmatinska škola), koji je označavala osobita plemenitost zvuka. U Nakićev ustaljen sustav građenja orgulja unio je neznatne izmjene, a njegovim su instrumentima dale nježniji zvuk. Godine 1763. otvorio je vlastitu radionicu i ubrzo stekao velik ugled. Radio je u Veneciji, u drugim dijelovima Italije te u Istri i Dalmaciji. Duž istarske obale Jadrana zasad je poznato tridesetak njegovih orgulja, a u Istri je izradio one u koparskoj katedrali (1772.), u koparskim crkvama sv. Blaža (1771.) i sv. Klare (1788.), zatim u Buzetu (1787.), Bujama (1791.) i Motovunu (nepoznate godine).

Zanat su naslijedili njegovi sinovi Agostino (Este ili Venecija, 1759. - Venecija, 29.VI.1826.) i Antonio (Venecija, 1762. - Venecija, 1841.), koji su od oca naučili tajne izradbe orgulja. Nakon Agostinove smrti Antonio je oko 1830. radionicu prepustio Giacomu Bazzaniju, koji ju je dalje vodio kao tvrtku »Bazzani, successori Nachini e Callido«.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Sandro Dalla Libera, "Gaetano Callido organaro veneto", Musica sacra, 1962., 7; Giuseppe Radole, L'arte organaria in Istria, Bologna 1969.; Ladislav Šaban, "Umjetnost i djela graditelja orgulja Petra Nakića u Dalmaciji i Istri", Arti musices, 1973., 4.

Vezani članci

orgulje

Slučajna natuknica

Eder, Albin