Rafinerija Aquila

Rafinerija Aquila, tvornica za proizvodnju naftnih derivata, u vlasništvu dioničkoga društva S. A. Tecnico-Industriale Aquila, utemeljenog 29.VIII.1934.

Postrojenje u Žavljama, kapaciteta 250.000 tona godišnje, otvoreno je 18.I.1937. Rafinerija je proizvodila benzin, loživo ulje, maziva, mineralne razrjeđivače, benzinska otapala. Odmah je postala najvažnijom talijanskom tvornicom te vrste, a prerađivala je 25% naftnih derivata proizvedenih u Italiji. Kada je vlasništvo 1939. prešlo grupama FIAT i Montesi, zapošljavala je 600 radnika i 165 činovnika. Iste je godine na padinama brda Dolga krona (Monte d'Oro) i Štramara (Stramare) izgrađeno radničko naselje Aquilinia.

Rafinerija je 1944. bila bombardirana i potpuno uništena. Obnovljena 1946-47., a nakon tridesetak godina prerađivala je 3 milijuna tona nafte. Prestala je raditi 25.VIII.1987. nakon što je multinacionalna tvrtka Total, u koju je ušla 1963., napustila talijansko tržište. Zapošljavanjem više stotina radnika, rafinerija je bila najvažnije industrijsko postrojenje na području Žavlja, Dolge krone, Oreha (Noghere), te je tijekom pedesetak godina davala mogućnost zaposlenja Tršćanima i Miljanima.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Fabio Zubini, La Raffineria Aquila. Cinquant'anni di lavoro e primati tra Muggia e Trieste, Trieste 2004.

Vezani članci

Žavlje

Slučajna natuknica

Turini, Pietro