Kocjančič, Danilo

Kocjančič, Danilo, skladatelj, gitarist i pjevač (Kopar, 22.III.1949. - Ljubljana, 3.II.2013.). Glazbenu karijeru počeo je kao srednjoškolac 1960-ih kad je s J. Ogrinom, M. Malikovičem i T. Furlaničem osnovao beat rock vokalno-instrumentalni sastav Kameleoni (priključio im se poslije V. Valič), bend koji je na prostoru bivše Jugoslavije potaknuo domaću inačicu bitlsomanije. 

Nakon njihova raspada Kocjančič je osnovao grupu Danilo in Novi kameleoni, potom još pola tuceta bendova. Njegov skladateljski talent najviše je došao do izražaja u grupi Prizma s kojom je snimio tri albuma i nekoliko singlica te uspješno nastupao na festivalima, a skladba Senca, na tekst Draga Misleja Mefa, smatra se jednom od najljepših slovenskih balada. Skladateljskih hitova imao je i s grupama Bazar i Halo, a komponirao je i za druge izvođače zabavne glazbe (Tinkara Kovač, Polona, L. Baruca i dr.). Skladbe su mu nagrađivane na raznim festivalima (primjerice na Melodijama morja in sonca u Piranu pobijedio je šest puta). S raznim bendovima (KameleoniPrizmaBazarHalo) snimio je 20-ak ploča, a izdao je i tri samostalna albuma: Danilo & friends (1996.), Vse moje ljubezni (1999.) i Danilo poje Kocjančiča (2005.). S grupom Danilo Kocjančič & Friends vratio se 2011. autorskim koncertima. Posljednji nastup imali su krajem 2012. u Pivki. Umro je na Onkološkom institutu u Ljubljani od raka limfnih žlijezda. Uz festivalske i druge nagrade dobio je 2012. posebno priznanje za zasluge u glazbenom području na festivalu Rock Otočec.

LIT.: L. Vrabec, Kocjančič, Danilo http://www.primorci.si/osebe/kocjančič; http://www.rtvslo.si/kultura/glasba/umrl-je-danilo-kocjancic; https://www.discogs.com/artist/963367-Danilo-Kocjančič
G. Prodan