Istria, L', porečki tjednik

Istria, L', tjedne novine koje su od 1.I.1882. do 19.XII.1903. izlazile u Poreču.

Glavni urednik bio je Marco Tamaro, tajnik pokrajinskoga Istarskog sabora, a oko sebe okupljao je ugledne suradnike: Carla Combija, Tomasa Lucianija, Paola Tedeschija, Giovannija Moisea, Domenica Lovisata, Felicea Glezera, Francesca Salatu i dr.

Početku izlaženja lista pridonijela je činjenica što je u Poreču bilo sjedište Istarskoga sabora, a 1875. u nj se iz Rovinja preselila i tiskara Coana.

List je u političkom usmjerenju bio nastavak koparskoga L'Unione, a predstavljao je poglede talijanskog liberalnoga kruga (Società politica istriana) objavljujući članke iz istarske zavičajne povijesti, poljodjelstva, industrije i trgovine. Prigodno je obilježavao godišnjice, pisao o istaknutim Istranima i dobro se uklopio u porečki i istarski život djelujući usporedno s La Provincia dell'Istria.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Sergio Cella, Giornalismo e stampa periodica in Istria, AMSI, 1956., 4; Luciano Giuricin, La stampa periodica in Istria (dalle origini ai giorni nostri), Pazinski memorijal, 1970., 2; Marcello Bogneri, La stampa periodica italiana in Istria (1807-1947), Trieste 1986.