Zastava K. u. K. Yachtgeschwader in Pola

Yachtgeschwader, K. u. k.

Yachtgeschwader in Pola, K. u. k. (Carski i kraljevski jahtaški odred u Puli), nautički klub sa sjedištem u Puli, utemeljen 25.VII.1891. pod pokroviteljstvom cara Franje Josipa radi poticanja zanimanja prema plovidbi, promicanja austrougarske mornarice i razvitka znanstvenih projekata.

U Statutu kluba jahtom se nazivalo svako plovilo na jedra ili parni pogon (poslije i na motorni pogon) koje nije imalo poslovnu namjenu zarade, nego sportsku ili znanstveno-istraživačku. Sve jahte u vlasništvu građana Austro-Ugarske Monarhije imale su pravo istaknuti zastavu austrougarske ratne mornarice te dužnost staviti plovilo na raspolaganje u slučaju rata. Klub, kojemu su na čelu bili nadvojvode Karlo Stjepan (do 1899.), Franjo Ferdinand i naposljetku Maksimilijan, redovito je priređivao regate različitih vrsta i klasa (veslačke, jedriličarske, na parni pogon).

Članovi kluba uglavnom su bili vlasnici luksuznih jahti i pripadali su najvišim političkim, javnim i gospodarskim krugovima Monarhije, ali i drugih zemalja. Kako je imao poluvojni ustroj, država mu je pridavala posebnu važnost. Njegovo je područje bilo u uvali Vargaroli (Vergaroli), a sjedište u vili Monai preko puta Mornaričkoga kazina i palače Karla Stjepana. Kad je 1916. osnovan Österreichisch-ungarischer Yachtklub, postao mu je sastavnim dijelom. Posljednja opća skupština održana je 1918.

Od 1991. na Atterseeu u Gornjoj Austriji djeluje udruga K. u. k. Yachtgeschwader, koja njeguje tradiciju pulskoga kluba.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Franz Ferdinand Bilzer, Das k.u.k. Yachtgeschwader. Segelsport an der österreichischen Adria, Graz 1990.; Stanko Piplović, „C. i k. jaht klub u Puli u vrijeme austrijske uprave“, DG Jahrbuch, 17, 2010., 257-276.