Kompare (Kompara), Josip

Kompare (Kompara), Josip, svećenik, političar i kulturni djelatnik (Kreplje kraj Sežane, 6.XI.1858. - St. Louis, SAD, 10.II.1925.).

Završio je njemačku gimnaziju u Gorici 1880. te nakon studija na goričkoj bogosloviji 1884. bio zaređen. Najprije je bio kapelan u Škednju kraj Trsta (Servola), a potom u različitim mjestima istarskog dijela Tršćansko-koparske biskupije. Za dekana u Ospu bio je imenovan 1889.

Godine 1895. bio je izabran u Istarski sabor i njegovim zastupnikom ostao nekoliko mandata. Nastojao je među Istranima oživjeti glagoljicu. Pomagao je utemeljenje svećeničkoga društva Zbor svećenika sv. Pavla. Zauzimao se za gradnju novih škola na Koparštini, za javnu uporabu slovenskog i hrvatskog jezika te za uporabu slovenskih i hrvatskih toponima u Istri, pri čemu je u Saboru, u borbi protiv talijanske liberalne većine, surađivao s najuglednijim istarskim političarima: Matkom Laginjom, Vjekoslavom Spinčićem, Matkom Mandićem i dr. Poticao je uređenje bujica Rižane i Osapske reke.

Iz Ospa se 1907. preselio u SAD, gdje je u St. Louisu osnovao Slovensko-hrvatsku katoličku koloniju i vodio ured za slovenske iseljenike.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Salvator Žitko, "Josip Kompare (1858-1925)", u: Miloš Ivančič, Slovensko pevsko in bralno društvo Domovina-Osp, Koper 1997.

Slučajna natuknica

Forum Tomizza