Depangher, Giorgio

Depangher, Giorgio, pedagog, pjesnik, prevoditelj, kulturni djelatnik i političar (Kopar, 1941. - 3.I.2001.). U istarskom egzodusu 1954. napušta rodni grad i seli u Trst, potom 1971. u obližnju Sistianu, u općini Duino-Aurisina (slov. Devin-Nabrežina). Diplomirao je talijansku književnost i predavao je u srednjim školama u Trstu i Aurisini.

 

Objavio je tri zbirke pjesama: Il ginepro e il vento (1983.), I silenzi nella citta' (1984.) i Con l'altra parte di me, a posmrtno mu je, 2002., izašla i zbirka Sbrindoli na koparskom istrovenetskom dijalektu. Prevodio je na talijanski slovenske pjesnike, najviše Francea Prešerna i Igoa Grudena (nabrežinskog pjesnika). Godine 1982. bio je, s grupom istaknutih istarskih javnih osoba (F. Tomizza, G. Miglia, M. Vocci i dr.), osnivač Zajednice istrovenetske kulture Istria (Circolo di cultura istro-veneta), zalažući se za suradnju, suživot i obostrano uvažavanje talijanskog i slovenskog (slavenskog) življa u regiji, posebice na kulturnom planu. Bio je predsjednik Istrije prvih šest godina. Zapaženu ulogu imao je i u regionalnom Institutu Gramsci, između ostalog uredio je polovicom 1980-ih zbirke s tri skupa o nacionalnim manjinama. Bio je i aktivni političar: u rukovodstvu Komunističke partije Italije PCI u Trstu, pa višekratno općinski vijećnik u Devinu-Nabrežini gdje je od 1993. do 1998. bio i općinski načelnik, kao kandidat stranaka ljevice. S njegovim je imenom 2003. pokrenuta literarna, likovna i glazbena nagrada za učenike viših razreda srednjih škola na tršćanskom, goričkom i koparskom području, uz sudjelovanje manjinskih zajednica, kojom se promoviraju ideali bratstva i suradnje među narodima različitih jezika i kultura koji žive na istom području i dijele zajedničku povijest.

LIT.: P. Geri, Scampoli di storia: Giorgio Depangher, un sindaco, un dirigente politico, un poeta, http://bora.la/2012/12/06; Archivio storico delle elezioni - comunali del 21 novembre 1993, http://elezionistorico.interno.it/index
G. Prodan