Miani, Ercole

Miani, Ercole, talijanski časnik, antifašist (Višnjan, 1893. - Trst, 2.XI.1968.). Diplomirao je pravo u Grazu i radio je u državnoj službi socijalnog osiguranja. Blizak lijevom talijanskom intervencionizmu na početku Prvog svjetskog rata emigrirao je iz tadašnje Austro-Ugarske Monarhije i priključio se talijanskoj vojsci. Istaknuo se tijekom rata zasluživši dvije Srebrne i dvije Brončane medalje za vojne zasluge i čin satnika.

 

Sudjelovao je 1919. u D'Annunzijevom pohodu na Rijeku, ali se ubrzo distancira od Mussolinijevog fašizma i priključuje 1929. utemeljenom antifašističkom pokretu Giustizia e Libertà (Pravda i sloboda). U Drugom svjetskom ratu ljeta 1943. bio je u Trstu među organizatorima Akcijske stranke (Partito d'Azione) sprečavajući da njen antifašizam bude protuslavenski intoniran. Djelujući, pod borbenim nadimkom Villa, na čelu pokreta Giustizia e Libertà bio je uhapšen je početkom 1945., ali u policijskim mučenjima nije nikoga odao. Vodio je spomenuti pokret u tršćanskom ustanku 30. travnja 1945. i protivio se jugoslavenskoj aneksiji Trsta. S druge strane, odbio je svaku počast talijanske države (dodijeljena mu je Zlatna medalja za vojne zasluge) ogorčen što se među odlikovanima nakon rata našao i njegov mučitelj, tršćanski policijski komesar Gaetano Colotti. Godine 1953. utemeljuje Institut za povijest oslobodilačkog pokreta Furlanije-Julijske Venecije (Istituto per la storia del movimento di liberazione nel Friuli-Venezia Giulia) koji je vodio do smrti. O oružanoj borbi protiv nacista napisao je La Resistenza nella Venezia Giulia (Il ponte, 1954.). U Trstu je po njemu nazvana jedna ulica i kulturno-obrazovno društvo.

LIT.: http://www.anpi.it/donne-e-uomini/1174/ercole-miani; P. Geri, Scampoli di storia: Ercole Miani ("Villa") e Gabriele Foschiatti: due partigiani triestini di "Giustizia e Libertà", http://bora.la/2010/09/22
Ur.