Felluga, Umberto

Felluga, Umberto, antifašist (Izola, 7.IX.1893. - Dachau, 6.IV.1945.). Za vrijeme Austro-Ugarske proganjala ga je policija zbog iredentističkog angažmana, a na početku Prvog svjetskog rata uhapsila u Trstu. Osuđen je na deset godina zatvora, bio je u kaznionicama u Ljubljani, Mariboru i Grazu te u logoru Wagna iz kojeg je pobjegao 1918.  

 

Ni u fašističkoj Italiji nije mu bilo bolje, zbog republikanskih stavova najprije je otpušten iz općinske službe, a 1928. izveden pred Specijalni sud za zaštitu države (Tribunale Speciale per la Difesa dello Stato). Oslobođen je zbog nedostatka dokaza, ali 1932. ponovo je uhapšen zajedno s 30-ak Tršćana, pripadnika antifašističkog pokreta "Giustizia e Libertà". Nakon kapitulacije Italije u rujnu 1943. bio je među glavnim eksponentima Akcijske stranke (Partito d'Azione), koju je predstavljao u tršćanskom Odboru (komitetu) nacionalnog oslobođenja (Comitato di Liberazione Nazionale, CLN). Nacisti su ga uhitili početkom rujna 1944., a u listopadu je prebačen u koncentracijski logor u Dachau, kamo je stigao 22.X.1944. Umro je od tifusa kratko prije savezničkog oslobođenja logora (neki izvori kao datum smrti navode 20.IV.). Za patriotizam iskazan za austrougarske vladavine i za nacističkog režima u Trstu posmrtno je odlikovan talijanskom Srebrnom medaljom za ratne zasluge. U Trstu jedna ulica nosi njegovo ime.

LIT.: Donne e uomini della Resistenza, Umberto Felluga, http://www.anpi.it/donne-e-uomini/691/umberto-felluga; Felluga Umberto, https://stevemorse.org/dachau/details.php?lastname=FELLUGA&firstname=Umberto; Felluga Umberto, http://www.anvgd.it/index.php?option=com_content&task=view&id=8438&Itemid=33. 
Ur. (G. Prodan)
Posljednja promjena: 17. 12. 2016., ur.