Augustinci

Augustinci (Canonici regulares s. Augustini: regularni kanonici sv. Augustina; poznati i kao pustinjaci Reda sv. Augustina), katolički monaški red koji je nastao na tragu poučavanja sv. Augustina prihvativši njegovo Pravilo života (IV. st). Odijelo im je u potpunosti bijele boje. Neki su pojedinci, kao i pojedini pripadnici određenih augustinskih saveza, živjeli pustinjačkim životom. Red je ukinut 1788.

U Istri su augustinci ostavili traga na različitim mjestima, prije svega u obliku samostana. Uz riječki samostan iz 1315. sagrađena je u XV. st. crkva Sv. Jeronima, a upravljali su i crkvom Sv. Jakova u Opatiji, te nekolicinom kapelama u okolici (Sv. Andrije, Sv. Cecilije, Sv. Martina, Sv. Nikole). Samostani Sv. Mihovila na Kamuševom brijegu kraj Pazina i Sv. Marije Velike (Madonna Alta) kraj Bala neko su vrijeme pripadali augustincima. U Puli su crkvom i samostanom Gospe od Milosrđa (S. Maria della Misericordia) gospodarili preko tri stoljeća (1453-1780). U Savudriji su se pustinjaci zadržali znatno kraće (1489-1526). Bili su prisutni i u Umagu. Augustinci su, zajedno s Kongregacijom iz Fiesola, upravljali samostanom Sv. Ivana (San Giovanni) na istoimenom otoku u blizini Rovinja; zdanje je već 1668. bilo napušteno. U novigradskom samostanu Blažene Djevice Marije od Puka bijahu vrlo kratko, do turskog napada, manje od 20 godina (1669-87). Neko vrijeme koristili su samostan na otoku Verudi, u razdoblju kad su ga dominikanci bili napustili a franjevci se još nisu bili pojavili. Kratkoga vijeka bio je i rovinjski kolegij augustinskih trećoredica za odgoj djevojaka (1737-39).

U Novigradu i Pićnu neki su pripadnici ovoga reda bili biskupi.

Stilizirani grb Reda pustinjaka sv. Augustina sačinjavaju najčešće knjiga (simbol Svetog Pisma), srce, probodeno s jednom, dvije ili tri sulice (simbol ljubavi za Boga) te remen, položen na srce i knjigu (nedjeljiv dio redovničke odjeće i simbol pobožnosti Majci Božjoj od Pojasa).

 

LIT.: J. Batelja, Baština svetoga Augustina u Istri, Postulatura blaženoga Alojzija Stepinca, Zagreb 2007.

U.