Dal Campo, Luchino

Dal Campo, Luchino, putopisac (Ferrara, između XIV. i XV. st). Primljen je u službu gospodara Ferrare, markiza Nicolòa iz Este koji ga je imenovao „kancelarom" te mu je 1413. povjerio važnu zadaću sastavljanja dnevnika markizova hodočašća u Svetu zemlju. Naziv djela slovi „Viaggio del marchese Nicolò d'Este in Terrasanta".

Nakon što se Nicolò III. zavjetovao, otputovao je iz Ferrare 6. IV. 1413. zajedno s Dal Campom i brojnim društvom (njih pedesetak, većinom plemići). Stigli su u Veneciju idućeg dana, 7. IV., gdje su devet dana čekali na smilovanje vremena. Isplovili su put Istoka 15. IV. i pristali su u Puli, koja je već u ranom humanizmu bila poznata po svojim antičkim spolijama i sarkofazima rasutim po poljima. Pulski biskup i knez su se ukrcali na galiju slijedeći stari feudalni običaj. Pozdravili su goste i donijeli purana i telećeg mesa. Zatim je markiz zaželio da se položi stol na travi na otočiću Badia, gdje su, prije povratka u luku, objedovali. Nakon kratkog boravka na Levantu, doplovili su natrag u Veneciju 5. VII. iste godine te ih je idućeg dana u Ferrari veselo dočekao puk.

Dal Campo spominje i druge hrvatske gradove i mjesta.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

LIT: Dizionario Biografico degli Italiani, Istituto dell'Enciclopedia italiana, Roma 1985, 31; L. Monzali, F. Šuran, Istria e Puglia fra Europa e Mediterraneo, Edizioni Studium, Roma 2011; S. Bertoša, A. Giudici, Europski putnici u Istri od XV. do XIX. stoljeća, u: Tabula 11, Sveučilište J. Dobrile u Puli, Pula 2013.

Slučajna natuknica

Finida