Tauro, Tit Statilije Sisena

Tauro, Tit Statilije Sissena, rimski političar, general i konzul (I. st. pr. Kr). Postao je consul suffectus 36. god. pr. Kr. Iste je godine bio admiral Oktavijanove mornarice u borbi protiv Seksta Pompeja.

Službovao je kao prokonzul (upravitelj provincije s vojnim, civilnim i sudskih ovlastima) u Africi. Podjarmio je Dalmate 33., nakon pada njihovoga glavnog grada Setovije. Borio se s Oktavijanom protiv Antonija u bitci kod Akcija 31. te je poduzeo prvi ozbiljan pothvat u pokoravanju plemena sjevernog dijela Mesete dvije godine kasnije. Dugi niz godina radio je kao prefekt u Rimu. Utrošio je dio privatnog kapitala za izgradnju nekoliko javnih građevina, među kojima prvi kameni amfiteatar na Marsovom polju u Rimu 29. Također je financirao prve gladijatorske borbe prilikom inauguracije građevine. U Poreču je podignuo radionicu keramičkih proizvoda. Ponovno je stupio na dužnost konzula 26. Tri kamena natpisa (Brkač, Poreč, Buzet) svjedoče o tome da je Tit Statilije Tauro bio iz Istre.

 

LIT.: G. R. Carli, Delle antichità italiche (Parte seconda), Milano 1788.; M. Bertoša, R. Matijašić, Istarska enciklopedija, Leksikografski zavod Miroslav Krleža, Zagreb 2005.

U.