F. 14 – podmornica

F. 14, jedna od ukupno 21 podmornice klase "F" u službi Talijanske kraljevske ratne mornarice. Bila je dužine 45.6 m, širine 4.22 m, naoružana s dvije torpedne cijevi, a posadu je činilo 26 osoba. Porinuta 23.I.1917. i primljena u službu 18.III.1918., sudjelovala je u Prvome svjetskom ratu tijekom kojega je obavila 35 borbenih misija bez potopljenih neprijateljskih plovila. Nakon rata stacionirana je u pomorskoj bazi Pula.

 

Dana 6.VIII.1928. podmornica F. 14 je pod zapovjedništvom kapetana korvete Isidora Wiela bila upućena iz Pule na sudjelovanje u vojnoj vježbi koja se trebala održati između Brijunskog otočja i Rovinja. Tijekom izvođenja vježbe, u 8 sati i 45 minuta u zaronjenu podmornicu je udario razarač Giuseppe Missori, te je nastali procjep u oplati uzrokovao njezino brzo potapanje. Osim četvorice, svi su ostali članovi posade preživjeli brodolom, te su preko radiotelegrafista Garibaldija Trolisa uspjeli uspostaviti vezu s jedinicama koje su priskočile u operaciju spašavanja. Uz spori dolazak plovila za spašavanje, preživjelima je u podmornici sa satima koji su prolazili nestajalo kisika, a uz to je nesreća uzrokovala i ispuštanje otrovnih plinova. Stoga, kada je u 20 sati i 20 minuta započela operacija upumpavanja zraka u podmornicu, unesrećena je posada bila ili već mrtva ili nesposobna za otvaranje potrebnih ventila, a radiotelegrafske poruke su bile prestale. Uz dodatna zakašnjenja, olupina je izvađena tek u 18 sati i 40 minuta sljedećega dana, a iz nje je izvučeno svih 27 beživotnih tijela članova posade.

Nesreća je imala velikog odjeka u čitavoj Kraljevini Italiji. Za 10.VIII., kada su trebale biti obavljene pogrebne svečanosti poginulima, bio je proglašen dan žalosti u cijeloj državi. Dana 18.XI.1928. na Mornaričkom groblju u Puli predstavljen je spomenik poginulima koji je projektirao poznati pulski arhitekt Enrico Trolis, brat poginulog radiotelegrafista Garibaldija. Tijekom egzodusa talijanskog stanovništva nakon Drugoga svjetskog rata, posmrtni ostaci poginulih i spomenik preneseni su u Italiju.

LIT: R. Marsetič, L'incidente del Sommergibile F. 14 (1928), Quaderni, volume XV, 2003, 205-231.
David Orlović