Giuseppe Rieger, poluotok Premantura i hrid Porer, (litografija Bartolomeo Linassi, Trst)

Rieger, Giuseppe

Rieger, Giuseppe, slikar i putopisac (Beč [ili Trst?], 1802. – Trst, 27.VI.1883.) .

Školovao se na Likovnoj akademiji u Beču koju upisuje 1835., a 1842. u Trstu prvi put izlaže svoje radove s motivima marina i pejzaža.

Važan je za Istru zbog panoramskog oslikavanja istočne jadranske obale na potezu od Trsta do Budve sredinom XIX. st. Najprije crta panoramske prikaze područja od Trsta do Pule, što objavljuje u djelu Costa occidentale dellʼIstria disegnata per ordine del Lloyd Austriaco (Zapadna obala Istre nacrtana po nalogu Austrijskoga Lloyda u Trstu 1845., drugo izdanje 1851.), a nakon toga obalu od rta Kumpar na ulasku u Pulski zaljev sve do Budve, što je obuhvaćeno u knjizi Panorama della Costa e delle Isole di Dalmazia nei viaggi dei Piroscafi del Lloyd Austriaco (Panorama dalmatinske obale i otoka na putovanjima parobroda Austrijskoga Lloyda, Trieste 1850.). Crteže je naručio Austrijski Lloyd, brodarsko poduzeće osnovano 1835., za potrebe promidžbe parobrodarske pruge od Trsta do južne Dalmacije, otvorene 1838. i od Trsta do Pule, otvorene 1845. Stoga se Rieger koristio Lloydovim redovnim parobrodskim linijama na relaciji Trst – Kotor, sa stajalištima u Puli, Malom Lošinju, Zadru, Šibeniku, Splitu, Hvaru, Korčuli, Dubrovniku i Herceg Novom. Temeljna mu je zadaća bila oslikavanje plovidbenih ruta, navigacijskih objekata, luka i brodovlja.

Osim panorama, Rieger je za sobom ostavio i brojne crteže istarskih (osobito pulskih) kulturnih spomenika, kao i prirodnih znamenitosti, uz prikaze iz svakodnevnoga života. Najviše je ipak slikao Trst i širu okolicu.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Mithad Kozličić, „Giuseppe Rieger ed i suoi panorami della Dalmazia“, Atti del Centro di ricerche storiche, XXVIII, 1998., 287-356; Laura Paris, „Immagini di un’epoca. L’opera di Giuseppe e Alberto Rieger nella Trieste ottocentesca“, MDCCC, 3, 2014., 77-97.

Slučajna natuknica

Dufourny, Léon