Dvojna vrata u Puli, (preuzeto s https://www.istria-culture.com/dvojna-vrata-i158)

Dvojna vrata u Puli

Dvojna vrata (srednjovjekovni tal. naziv Porta Gemina ili S. Caterina), antički spomenik u Puli.

Vjerojatno su sagrađena krajem II. st.; pretpostavlja se da su imala imala dekorativnu funkciju ulaza u rimsko kazalište. Sastoje se od dva lučna prolaza ukrašena s tri polustupa te kompozitnim kapitelima na njehovom vrhu. Dekorirana su reljefnim vijencem, u gornjem se dijelu svoda lukova nalaze mali otvori, unutar kojih su nekada stajale rešetke koje su predstavljale vrata ulaza u kazalište.

U njihovoj se blizini u antici nalazila nekropola s većim brojem sarkofaga i grobnih spomenika, uglavnom upotrijebljenih kao građevinski materijal u razdobljima propadanja antičke civilizacije, a u bližoj su okolici iskopani temelji osmerokutnog rimskog mauzoleja.

Kao jedna od dvanaest gradskih vratiju Pule, radi efikasnije obrane za nemirnih srednjovjekovnih razdoblja, a svakako prije XIII. st., bila su u cijelosti zatrpana zemljom. Iskopana su početkom XIX. st., jer su iz hrpe virili gornji lukovi, a kasnije i konzervirana.

Tijekom radova na njihovom saniranju pronađena je bijela mramorna ploča na kojoj se spominje građanin rimske Pule Lucije Menacije Prisk, koji je svojim novcem za 400 000 sestercija sagradio jedan od gradskih vodovoda. Ploča je postavljena na vrh Dvojnih vrata, koja u današnjoj Puli zauzimaju prostor podno zgrade Arheološkog muzeja Istre.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Robert Matijašić, Klara Buršić Matijašić, Antička Pula s okolicom, Pula 1996., 59-62; Antun Travirka, Istra: Povijest, kultura, umjetnička baština, Zadar 2001., 106-108.

Slučajna natuknica

Justinijan I.